Fietsbrigade en Union genomineerd voor ‘Brusselaars van het jaar’

© PhotoNews
| De fietsbrigade van de lokale Brusselse politie, die vooral rond de voetgangerszone verkeersovertredingen tegengaat, was een welkome vernieuwing in 2018.

Zoals de traditie het betaamt, organiseren Franstalige media opnieuw de verkiezing van de ‘Brusselaars van het jaar’. Dit jaar zijn onder meer de traditieclub Union Saint-Gilloise, de fietsbrigade van de hoofdstedelijke politie, maar ook het burgerprotest voor propere lucht Filter Café Filtré genomineerd.

De officieuze verkiezingen worden al 20 jaar lang georganiseerd door Franstalige media die actief zijn in de hoofdstad, zoals BX1, La Capitale, Le Soir, Vlan en Vivacité Bruxelles. Uit de vijf winnaars van elke categorie wordt uiteindelijk ook een eindwinnaar gekozen. Vorig jaar ging die eer naar het Burgerplatform voor de Vluchtelingen die migranten opvangen die in Brussel toekomen.

In elke categorie zijn er enkele opvallende genomineerden. Op het politieke toneel is zo ‘de groene golf’ genomineerd, ofwel de verkiezingsoverwinning van Ecolo-Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018. Ook het Burgerpanel over mobiliteit in het Brussels Parlement maakt kans op de overwinning.

Youssouf_Niakaté_Percy_Tau_van_Union
© Ivan Put
| Youssouf Niakaté en Percy Tau van Union Saint-Gilloise.

In de categorie ‘Maatschappij’ maakt het schoolpoortprotest voor propere lucht Filter Café Filtré veel kans om te winnen, maar is ook de fietsbrigade van de hoofdstedelijke politie genomineerd. Op het domein van ‘Economie’ dingt de Brusselse producent van de elektrische fiets ‘Ahooga’ mee naar de kroon, bij ‘Cultuur’ wordt het een strijd tussen onder meer Girl-acteur Viktor Polster, zangeres Angèle en het museum Kanal-Centre Pompidou.

Op sportvlak zorgde de revival van de Brusselse traditieclub Union Saint-Gilloise voor furore, met een plek in de halve finale van de Belgische beker en een 0-3 overwinning tegen RSC Anderlecht als uitschieters. Union moet wel afrekenen met de concurrentie van De Rode Duivels (Romélu Lukaku) en het Belgische hockeyteam (Simon Gougnard).

Stemmen op de ‘Brusselaars van het jaar’ kan hier, de winnaars worden bekendgemaakt op 26 februari.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?