1732 Brouckere 5

| Oudejaar vieren in groep. Het blijft velen aantrekken.

Airbnb laatste toevluchtsoord voor fanatieke feestvierders

Younes Haidar
30/12/2020

Jongeren proberen oudejaar toch in groep door te brengen. Begrijpelijk, zegt klinisch psycholoog Koen Lowet: “Sociaal contact is een van de basisbehoeften van de mens”. Echt moeilijk wordt het hen ook niet gemaakt. Drie op vijf Brusselse Airbnb-verhuurders die BRUZZ de afgelopen dagen contacteerde, was bereid op oudejaarsavond te verhuren aan een groep van tien vrienden.

Florent* (28) en zijn vrienden laten zich alvast niet afschrikken door de consequenties. Op 31 december ruilen zij Brussel in voor het tweede verblijf van de familie van een van zijn vrienden. “We voelen een enorme nood uit de stad te ontsnappen tijdens oudjaar,” verklaart Florent aan BRUZZ. “Normaal biedt Brussel enorm veel mogelijkheden om te feesten, maar in tijden van lockdown krijg je het al snel benauwd in een grootstad.”

Waar komt die neiging vandaan elkaar ondanks alle waarschuwingen toch op te zoeken? “Sociaal contact is een van de basisbehoeften van de mens”, aldus klinisch psycholoog Koen Lowet. “Bij jongeren is die nood nog hoger. Ze hebben het nodig om hun identiteit te ontwikkelen.”

Overgangsrituelen en perspectief

De psycholoog haalt ook het eeuwenoude belang van overgangsrituelen voor de mens aan als mogelijke factor voor ongehoorzaamheid. En waar we in de eerste lockdown nog mochten uitkijken naar de zomer, is dat perspectief nu ver zoek. “Die eerste opsluiting voelde voor sommigen nog aan als een one shot, een eenmalige ingrijpende gebeurtenis,” merkt Lowet op. “Zolang het vaccin nog niet genoeg medische slagkracht heeft om het virus in te dijken, kan de overheid enkel op het gedrag van de bevolking rekenen om de pandemie te bestrijden. Maar telkens de vrijheid van de mensen van bovenaf aan banden leggen, is niet productief.”

"Veel virologen hebben de keuze gemaakt om mensen bang te maken. Die techniek creëert vooral mentaal onwelbevinden"

Koen Lowet, klinisch psycholoog

1727 partie-Koen Lowet

Florent en zijn vier vrienden beseffen dat ze op die manier de regels aan hun laars lappen. “We brengen inderdaad bubbels samen, maar nu thuiswerken de norm is, lijkt de kans ons klein dat we anderen zullen besmetten.”

Klassieke denkfout

Volgens Koen Lowet zijn Florent en zijn vrienden niet de enigen die de maatregelen op hun eigen manier interpreteren. “De overheid is deze crisis als een klassieke medische crisis blijven behandelen. Telkens liet ze de virologen het hoge woord voeren. Een fout die ook de aanpak van de klimaatcrisis typeert. Klimaatwetenschappers denken dat wanneer ze de bevolking voldoende inlichten over de impact van fossiele brandstoffen, de mensen er automatisch voor zullen kiezen om over te schakelen op duurzamere vervoersmiddelen."

"Zo denken virologen dat dagelijkse updates over besmettingscijfers en coronasterfte ook tot meer respect zal leiden voor de maatregelen. Niet dus. Heel wat virologen hebben de keuze gemaakt om mensen bang te maken."

"Die techniek creëert vooral mentaal onwelbevinden en oppositie bij bepaalde groepen, waardoor mensen de regels op hun eigen manier zullen interpreteren. Voor jongeren zijn de medische gevolgen van Covid-19 nu eenmaal minder zwaar dan voor ouderen, hen maak je niet bang met stijgende besmettingscijfers.”

"Het is egoïstisch, maar het is voor ons allen een eenzaam jaar geweest"

Lukas, wil oudejaar samen met vrienden doorbrengen

Schuldgevoel en sleepovers

Ook bij Lukas* en zijn vrienden levert de repressieve techniek van de overheid niet meer op dan wat schuldgevoel. Nadat een Airbnb in Frankrijk op het laatste moment is afgesprongen, besloten ze samen af te tellen op het appartement van Lukas in Brussel.

“We hebben lang getwijfeld, maar uiteindelijk hebben we besloten om samen te vieren. Het is egoïstisch, maar het is voor ons allen een eenzaam jaar geweest en het voelt alsof de batterijen nu echt op zijn.” Voor Lucas en zijn vrienden primeert het mentale welzijn in deze periode op de volksgezondheid.

Door de avondklok ziet de vriendengroep zich genoodzaakt ook samen te overnachten. “We hadden gehoopt dat er voor oudejaarsnacht een uitzondering zou komen op de avondklok. Dan hadden we samen kunnen aftellen en vervolgens naar huis gaan.”

Airbnb als toevluchtsoord

Omstreeks de jaarwisseling ontvangt Brussel traditioneel ook heel wat toeristen uit binnen- en buitenland. Voor de hotelsector is het een rampjaar, maar of dat ook voor een machtige speler als Airbnb geldt, is minder duidelijk. Zelf is het bedrijf karig met informatie, maar een blik op de website van Airbnb leert ons dat er op oudejaarsnacht toch heel wat woningen verhuurd zijn. We nemen de proef op de som en doen ons voor als een vriendengroep van tien die graag samen een oudejaarsdiner wil houden, ergens in het centrum van Brussel. Van de vijf verhuurders die we contacteerden, zien er drie geen graten in het verhuren van hun verblijf aan een groep van tien vrienden.

Eén verhuurder merkt wel op dat de huidige maatregelen dit niet toelaten, maar komt zelf met een achterpoortje op de proppen. “Ik zou je een speciale aanbieding kunnen geven, voor één persoon. Jammer genoeg is een andere persoon je net voor,” knipoogt de verhuurder. Ook het pand op de Zavel blijkt inmiddels verhuurd. Slechts één verhuurder durft de groep van tien te weigeren. “Het is een problematisch jaar en ik vind het enorm spijtig dat ik niet aan jullie mag verhuren,” klinkt het.

AirBnB wil toch verhuren

| AirBnB wil toch verhuren

Geen gerichte controles

Bij de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene zijn ze er zich bewust van dat heel wat feestvierders hun toevlucht zullen zoeken in het aanbod van Airbnb, al zal de politie geen doelgerichte controles uitvoeren. “Wij kunnen geen speciale controles houden omdat we geen informatie hebben over wie Airbnb’s verhuurt,” aldus politiewoordvoerder Ilse Van de Keere aan BRUZZ.

AirBnB wil toch verhuren ondanks coronamaatregelen

| Een groep van 10 is geen bezwaar

AirBnB wil toch verhuren ondanks coronamaatregelen

De verhuurder stelt de huurder verantwoordelijk voor het respecteren van de coronamaatregelen

Nood aan positieve voorbeelden

Koen Lowet miste in de communicatie van de overheid niet alleen positieve voorbeelden, maar ergerde zich ook aan de te grote kloof tussen beeld en werkelijkheid. Het zorgde er onder andere ook voor dat de campagne ‘Een ploeg van 11 miljoen’ niet van de grond kwam.

“We missen succesverhalen van mensen die de regels naleven en rolmodellen die de verschillende lagen van de bevolking aanspreken. Op VRT loopt nu een programma waarin tien Bekende Vlamingen gezamenlijk eindejaar in een chalet doorbrengen. Een gemiste kans. Beter ware geweest diezelfde bekende mensen te gebruiken om te laten zien hoe je op een verantwoorde manier oudjaar kan vieren.”

*De echte namen van Lukas en Florent zijn bij de hoofdredactie bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Gezondheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni