Al 16 overlijdens in Berchems woonzorgcentrum

Woonzorgcentrum Bloemendal

De voorbije twee weken zijn ondertussen al 16 bewoners van woonzorgcentrum Bloemendal in Sint-Agatha-Berchem overleden. Bij drie van hen was Covid-19 vastgesteld, de andere 13 werden niet getest. “Er zijn ook andere doodsoorzaken dan het coronavirus,” benadrukt het OCMW, dat de epidemie met tal van maatregelen probeert in te dammen.

Eerder deze week bleek al dat het coronavirus een zware tol eist in woonzorgcentrum Bloemendal in Sint-Agatha-Berchem. Toen heette het nog dat 6 personen positief getest waren, waarvan twee overleden waren. Bronnen binnen het rusthuis berichtten echter ook over 7 bijkomende overlijdens van bewoners die niet werden getest, maar vaak wel symptomen van de ziekte hadden. Het OCMW, dat het rusthuis uitbaat, wou dat laatste cijfer toen niet bevestigen.

Enkele dagen later blijkt de dodentol op te lopen. Het totale aantal sterfgevallen tussen 13 maart en 26 maart bedraagt ondertussen 16, bevestigt OCMW-woordvoerster Justine Vander Auwera aan onze redactie. Drie van de zestien waren positief getest op Covid-19, de anderen werden niet getest. Het woonzorgcentrum herbergt in normale tijden 120 bewoners.

De woordvoerster benadrukt dat de 13 soms ook aan andere oorzaken zijn overleden. “Er zijn sterfgevallen bij die zeker niet met Covid-19 verbonden zijn en andere waar wel een mogelijke link is.”

Dat de overleden bewoners niet getest werden heeft een eenvoudige reden, aldus Vander Auwera. “Tests worden enkel in het ziekenhuis uitgevoerd en de verantwoordelijke arts, die de situatie nauwlettend opvolgt, heeft geoordeeld dat ziekenhuisopname niet de beste optie was.”

Eerder deze week bleek nog dat er een nieuw advies was van de Belgische vereniging van geriaters aan de woonzorgcentra: als bijzonder kwetsbare bewoners van die centra die zware Covid-19-symptomen ontwikkelen worden ze best niet meer naar het ziekenhuis gebracht.

Een bron binnen het woonzorgcentrum getuigt alvast dat heel wat van de overige bewoners ook symptomen van Covid-19 vertonen. De OCMW-woordvoerster weet van vier verdere positieve tests. "Een bewoner die nog in het ziekenhuis verblijft, twee die konden terugkeren en een bewoner bij wie een ziekenhuisopname niet nodig was."

Contact met de buitenwereld

Het OCMW van Sint-Agatha-Berchem en de directie van het woonzorgcentrum namen de voorbije weken tal van maatregelen om vat te krijgen op de epidemie. Zo moeten alle bewoners op hun kamer blijven, springt het Rode Kruis bij voor de maaltijdbedeling en zijn de bezoeken aan de bewoners afgeschaft, op erg dringende gevallen na. Het aanvankelijke personeelstekort is ook ingevuld, klinkt het zowel binnen het rusthuis als bij het OCMW.

De bewoners van het rusthuis worden ondertussen ook psychologisch begeleid door Iriscare, de koepel van Brusselse openbare rusthuizen. “We zorgen er daarnaast ook voor dat de bewoners in contact blijven met de buitenwereld,” legt Vander Auwera uit. “Niet door fysieke bezoeken, maar via de post of e-mail.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?