Zeven niet-geteste bewoners overleden in Berchems woonzorgcentrum

Updated: 25-03-2020 - 16:16

In rusthuis Bloemendal in Sint-Agatha-Berchem overleden vorige week zeven bewoners die niet werden getest op Covid-19. Het voorval doet de vraag rijzen of het werkelijke aantal overlijdens door de corona-epidemie niet beduidend hoger ligt dan de officiële cijfers.

Dat het coronavirus heeft toegeslagen in het OCMW-rusthuis Bloemendal lijdt geen twijfel. Zes bewoners werden er ondertussen positief getest, deelt de woordvoerder van het OCMW mee. “Twee personen overleden, 1 mocht terug naar het rusthuis en drie bevinden zich nog in het ziekenhuis.”

De vraag is of de werkelijke tol van de epidemie niet veel hoger ligt in het woonzorgcentrum. De RTBF bericht dat vorige week 7 bewoners van Bloemendal overleden. De bewoners in kwestie werden niet getest op Covid-19, bevestigt een personeelslid dat anoniem wil blijven aan onze redactie. "Maar ze hadden wel typische symptomen als koorts en hoest." Het hele rusthuis is nu in quarantaine.

Dementerend

De situatie in Bloemendal wordt bemoeilijkt doordat de epidemie uitbrak op een afdeling met heel wat dementerende bejaarden. “De bewoners begrijpen het niet,” vertelt een verzorgster aan de RTBF. “Zodra we onze rug draaien, komen ze weer uit hun kamer waar ze nochtans moeten blijven en zien we ze bij andere bewoners.”

De woordvoerder van het OCMW wil het cijfer noch ontkennen noch bevestigen en wil verder ook niets kwijt over de overlijdens. “We communiceren daar niet over uit respect voor de nabestaanden,” heet het.

Overlijdens buiten ziekenhuizen niet meegeteld

De gang van zaken in Bloemendal doet vragen rijzen over het werkelijke aantal overlijdens door toedoen van het coronavirus. “De huidige registratie omvat enkel de gegevens van de ziekenhuizen,” zegt de woordvoerder van Alain Maron (Ecolo), binnen de Gemeenschappelijke gemeenschapscommissie bevoegd voor Gezondheid, aan onze redactie. “Het is dus best mogelijk dat het echte aantal doden door de epidemie hoger ligt.”

Het personeel in Bloemendal zit ondertussen op zijn tandvlees. De werknemer waarmee we spraken schat het personeelstekort op 20 procent. Veel personeelsleden zijn immers thuis met een medisch attest. Op de koop toe ontbreekt het ook nog eens aan beschermend materiaal als maskers en beschermende jassen, getuigt de werknemer. En het nieuws over de overlijdens zorgt ook voor veel ongerustheid bij de families van de bewoners.

Volgens de OCMW-woordvoerder is ondertussen een nieuwe voorraad maskers aangekomen. Het woonzorgcentrum zou ook extra maatregelen hebben genomen tegen de verspreiding van het virus. Zo neemt een extern bedrijf voortaan de ontsmetting van het woonzorgcentrum voor zijn rekening.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?