Al 27 verpakkingsvrije winkels in Brussel: 'Bij aanbod volgt de vraag'

SW
© BRUZZ
30/05/2017

In totaal zijn er al zo’n 27 zogenaamde 'zero waste' winkels in Brussel. Bij dergelijke winkels wordt voedsel in grote hoeveelheden aangekocht, ook wel 'bulkinkoop' genoemd, en moeten mensen hun eigen verpakking meebrengen. Op die manier produceer je minder afval en ga je voedselverspilling tegen.

De 'zero waste' winkels in Brussel schieten als paddenstoelen uit de grond de laatste drie jaar. Het concept? Je gaat met je eigen zak, bokaal of fles naar een verpakkingsvrije winkel en daar kan je naar hartenlust zelf opscheppen of ingieten wat je nodig hebt.

De verpakkingsvrije winkels deden in België pas hun intrede in 2014, maar ondertussen zijn ze een gekend fenomeen.

Groeiend aanbod
Volgens de website Ecoconso, een vereniging die zich inzet voor milieubewuster leven en afvalvrij consumeren, zijn er ondertussen al 27 verpakkingsvrije winkels in Brussel die in bulk aankopen. De meesten daarvan bevinden zich in Brussel-Stad en Elsene.

Maar volgens Anja Van Campenhout van Leefmilieu Brussel zijn er nog een handvol andere initiatieven in Brussel. "Naast de winkels, heb je ook nog coöperatieven dus ik denk dat er in totaal ongeveer een dertigtal verpakkingsvrije initiatieven en winkels in de hoofdstad zijn. En ik ben er zeker van dat er nog gaan bijkomen. Als het aanbod er is, zal de vraag wel volgen."

Verschillende factoren
Naast het feit dat je minder afval produceert, zijn er volgens Van Campenhout nog enkele andere redenen waarom de 'zero waste' aanslaat."Het sociale aspect is hierbij heel belangrijk. Gezelligheid is troef en je komt terug in contact met de mensen en de winkelier zelf. Er speelt ook steeds een grotere milieubewustheid bij de mensen."

"Daarnaast is het aanbod nu ook veel uitgebreider. Vroeger kon je enkel droge voeding als pasta en granen kopen, maar daar komt nu ook stilaan verandering in. Klanten kunnen al hun boodschappen op één plaats doen en hoeven niet meer naar verschillende winkels te lopen om al hun producten te kopen," aldus Van Campenhout aan BRUZZ.

'Mensen zijn enthousiast'
Steeds meer mensen willen milieubewuster leven en zo weinig mogelijk afval produceren. Dat begint volgens Maria van de kruidenierszaak ‘Noix & Moi’ in de winkel zelf. “Mensen zijn zeer enthousiast over het idee dat ze alleen voor hun eten betalen en niet voor de verpakking of de marketing rond een product. Op die manier betalen ze minder, maar verspillen ze ook minder eten omdat ze alleen het hoogstnodige nemen,” aldus Maria aan BRUZZ.

Maria begon een half jaar geleden met haar echtgenoot de droge en gezonde voedingswinkel ‘Noix & Moi’. Ze combineert haar liefde voor gezond en biologisch eten met specialiteiten uit haar geboorteland Griekenland. “We zagen dat er veel vraag naar was en hebben nu ook een echt cliënteel gevonden. Er zijn heel veel klanten die blijven terugkeren naar de winkel. We zien onszelf elke dag groeien,” zegt Maria nog.

'Jeugd overtuigen'
Ook Nancy, eigenares van de biowinkel ‘CHYL’ zag de nood aan een dergelijke winkel in de hoofdstad. “Er was nergens in Brussel zo’n winkel, óf ze waren heel old-fashioned. Daarom ben ik zelf met een verpakkingsvrije winkel gestart. Ik wou het concept op een sexy manier tot bij de nieuwe generatie brengen. Want als we iets aan de toekomst willen veranderen, dan moeten we de jeugd overtuigen.”

In CHYL zijn er 200 soorten onverpakte voeding. Het gaat voornamelijk over droge voeding en liquide, als pasta, granen, chocolade, olie,… “Iedereen wint bij deze manier van winkelen,” zegt Nancy. “Wij moeten niet investeren in verpakking en marketing en de klant betaalt er ook niet voor. Wat consumenten niet weten, is dat vaak 20 procent van de prijs die ze betalen op de verpakking slaat.”

Initiatieven worden aangemoedigd
Bij Leefmilieu Brussel worden 'zero waste'-winkels ondersteund. "Wij werken actief rond die vraag en daarom lanceren wij ook projectoproepen waarbij mensen een dergelijk initiatief kunnen voorstellen. Op die manier willen wij milieuvriendelijker leven en consumeren aanmoedigen," besluit Van Campenhout.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni