| De Schaarbeekse rotonde Chazal Eisenhower was dinsdagochtend tijdelijk afgesloten na een dubbele schietpartij.

Al 41 schietpartijen in Brussel dit jaar: meer dan de helft in het drugsmilieu

Rojin Ferho
© BRUZZ
17/11/2023

Dit jaar hebben al 41 schietpartijen plaatsgevonden in Brussel, waarvan 23 in het drugsmilieu. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) gezegd in het Brussels Parlement, op vraag van parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA). "Het ziet er naar uit dat we het record van vorig jaar zullen overstijgen", zegt Vanden Borre.

Vorig jaar zijn er in Brussel 46 schietpartijen vastgesteld, een recordaantal, en dit jaar belooft het cijfer niet veel lager te liggen. Tot 11 oktober hebben er in Brussel al 41 schietpartijen plaatsgevonden, en daar zit de dodelijke terreuraanslag van 16 oktober nog niet eens bij.

Bij meer dan de helft van die schietpartijen, is het drugsmilieu betrokken. Het gaat om 23 schietpartijen die druggerelateerd zijn. Deze cijfers gaf minister-president Rudi Vervoort (PS) in het Brussels Parlement, op vraag van parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA).

Die laatste stelt vast dat bende – en drugsgeweld in stijgende lijn zit in Brussel. “Toch ontbreekt een sense of urgency bij onze beleidsmakers”, klinkt het. “Het begint met het probleem te erkennen en er prioriteit van te maken, maar ik heb niet de indruk dat Vervoort hier werk van wil maken."

Federale versterking

Eén van de recentere incidenten: de schietpartij in de Wayezstraat, waar een man doorzeefd werd met zeventien kogels van een oorlogswapen. Of de schietpartij in de Matongéwijk, waar onschuldige voorbijgangers geraakt werden.

Het zijn maar een paar voorbeelden die volgens Vanden Borre de politieke urgentie hadden moeten opwekken, "want we zien dat de politie in Brussel dit niet alleen kan oplossen. Dit is een federale opdracht, waarbij de federale gerechtelijke politie en het Brussels parket versterkt moeten worden.”

Hoewel verschillende federale regeringen - waaronder de Zweedse regering, met N-VA - aangekondigd hadden meer federale politieagenten te willen, is er tegelijk elke legislatuur ook bespaard op de werking ervan. "Regeringen plegen roofbouw op de federale politie", klonk het toen.

'Er ontbreekt een sense of urgency bij onze beleidsmakers'

Mathias Vanden Borre (N-VA), Brussels parlementslid

Ook deze legislatuur werden nieuwe politieagenten beloofd. “Maar het zal nog lang duren voor de Brusselse gerechtelijke politie versterkt wordt met 88 agenten, die vorig jaar beloofd werden. Op 1 oktober waren er 43 van de 88 extra agenten aangeworven maar in dezelfde periode hebben 35 ervaren leden de Brusselse FGP verlaten.”, klinkt het.

Intussen ontbreekt er een eengemaakte visie op de aanpak van drugscriminaliteit op lokaal niveau. De verschillende politiezones in Brussel zouden onder één visie de middelen moeten bundelen. In Antwerpen, waar de strijd tegen drugs gevoerd worden, is de politie eengemaakt en versterkt, en heeft ook nog eens gespecialiseerde teams. Waarom kan dat in Brussel dan niet?”

Integriteitsonderzoek

Om de criminaliteit aan te pakken, wil de N-VA ook meer bevoegdheden geven aan lokale besturen, om zelf onderzoeken te voeren bij handelszaken. “Denk aan een zaak die verkocht wordt onder verdachte omstandigheden. Met de nodige vergunning, kan Brussel zelf pro-actief onderzoeken wat die omstandigheden zijn.”

Burgemeesters krijgen binnenkort meer mogelijkheden in de strijd tegen drugscriminaliteit.

Op federaal niveau lijkt daar nu gehoor op te komen. De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdag ingestemd met het wetsontwerp rond bestuurlijke handhaving, waarmee Binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) lokale besturen meer mogelijkheden wil geven in de strijd tegen drugscriminaliteit.

Met dat ontwerp krijgen burgemeesters de mogelijkheid om de deuren van malafide handelszaken, die dienen om drugsgeld wit te wassen, te sluiten. Dat kan na een integriteitsonderzoek.

Al is Vanden Borre niet helemaal overtuigd van wat nu op tafel ligt. "N-VA is absoluut vragende partij voor een versterking van bestuurlijke handhaving, maar de nieuwe federale wet is helaas nodeloos complex en werpt veel nieuwe hindernissen op."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , schietpartij , Rudi Vervoort , Mathias Vanden Borre

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni