Met een flowflex-zelftest (hier in de winkelrekken bij Kruidvat) kan je binnen de 15 minuten weten of je mogelijk besmet bent met het coronavirus

| Winkelrekken Kruidvat (archieffoto).

Al bijna zeshonderd winkeldieven kregen lik-op-stukboete

17/08/2023

Lik-op-stukboetes bij winkeldiefstallen raken steeds meer ingeburgerd bij de parketten. Op anderhalf jaar tijd werden er al bijna zeshonderd uitgeschreven, waarvan ruim de helft in 2023.

Sinds 1 januari 2022 kan de politie winkeldieven onmiddellijk een boete tot 350 euro laten betalen, afhankelijk van het gestolen goed. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wilde op die manier de straffeloosheid rond winkeldiefstal aanpakken. De dader kan een boete meteen betalen via een QR-code, betaalterminal of overschrijving. Zo is de zaak snel afgehandeld en kunnen er geen feiten opstapelen voordat iemand voor de rechtbank moet verschijnen.

Vorig jaar was vooral Limburg koploper met het systeem, maar inmiddels raakt het ook ingeburgerd in andere regio's. "Winkeldiefstal blijft een plaag. In tegenstelling tot andere vormen van diefstal neemt het jaarlijks aantal vaststellingen niet af. Het omzetverlies per jaar voor winkeliers wordt geschat op meer dan een miljard euro", zegt minister Van Quickenborne. "We hebben nog een lange weg af te leggen, maar het is duidelijk dat we meer en meer paal en perk stellen aan de straffeloosheid die bij feiten als deze lijkt te heersen."

Met uitzondering van de coronajaren, schommelt het aantal winkeldiefstallen al tien jaar rond de 22.000 per jaar. Wellicht zijn het er in werkelijkheid nog veel meer. De administratieve rompslomp van aangiftes houdt winkeliers tegen om de politie te bellen. Dankzij lik-op-stukboetes zou dat proces korter kunnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Vincent Van Quickenborne, diefstallenplaag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni