Al voor 183.000 euro schade aan Anderlechtse parkeermeters

Drie maanden na de invoering van het nieuwe parkeerbeleid in Anderlecht hebben vandalen al voor 183.000 euro schade aangericht aan de nieuwe parkeerinfrastructuur. "Bovendien is het parkeerbeleid onwettig en zijn de reglementen onduidelijk," zegt gemeenteraadslid Walter Vandenbossche (CD&V). Die pleit er dan ook voor om de klok terug te draaien.

Vandalen hebben het op de nieuwe parkeerinfrastructuur in Anderlecht gemunt. "Parkeerpalen werden onder meer met silicone onbruikbaar gemaakt of gewoon uit de grond getrokken," zegt Vandenbossche. "Bij andere is kauwgom in de geldgleuf geduwd of het scherm onleesbaar gemaakt."

Het vandalisme is niet verwonderlijk meent het gemeenteraadslid. "Mensen worden onrechtmatig beboet omdat de informatie in het gemeentelijk informatieblad misleidend is. Er staat bijvoorbeeld in dat je met je bewonerskaart in alle groene zones op het grondgebied van de gemeente kan parkeren, terwijl het gemeentelijk reglement alleen toelaat om in de groene zone van je eigen woonwijk te parkeren. Ik heb hiervoor al tientallen klachten gekregen van mensen die zo onterecht een boete hebben gekregen, gewoon omdat ze slecht geïnformeerd zijn."

Volgens Vandenbossche vraagt de gemeente ook een te hoge prijs. "Vroeger kon je overal gratis parkeren als je je blauwe kaart legde, nu moet je betalen. Het is nu duurder om in Anderlecht te parkeren dan in Knokke. In Anderlecht betaal je 15 euro voor een halve dag (ook in andere Brusselse gemeenten is dat zo, nvdr), in Knokke-Zoute is dat maar 3 euro voor een dag."

Onwettelijk
Een gemeentelijke petitie moet een einde stellen aan deze wantoestanden. De bevolking werd massaal aangesproken om het huidige plan op te schorten, en zich in te schrijven in het gewestelijke parkeerplan.

Bovendien, zegt gemeenteraadslid Walter Vandenbossche, is de uitvoering niet wettelijk. "Geen enkele van de 22 controleurs beschikt over een wettelijk taalattest," zegt hij. Ze zijn met andere woorden niet tweetalig.

Schepen voor Mobiliteit Mustapha Akouz (PS) verdedigt het gemeentelijk parkeerbeleid in Het Nieuwsblad. "We hebben alle Anderlechtenaren voldoende geïnformeerd met grote kaarten waarop alle zones in de juiste kleuren staan," zegt hij. "Dat we het parkeren betalend hebben gemaakt, is normaal. Zo goed als alle Brusselse gemeentes hebben betalend parkeren ingevoerd. In Brussel zijn we trouwens lang niet de duurste."

Volgens Akouz doet de gemeente veel inspanningen om het personeel tweetalig te maken. De schade door vandalisme wordt trouwens door de verzekering van de onderhoudsfirma.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?