Alain Courtois wil af van een trouwboekje dat rechten geeft

© Saskia Vanderstichele
| Alain Courtois (MR) wil schijnhuwelijken de wereld uit en ziet daarvoor heil in het administratief huwelijk. Maar zijn partij heeft daar geen oren naar.

Brussels schepen van Burgerlijke Stand Alain Courtois (MR) heeft genoeg van schijnhuwelijken en wil daarom een puur administratief huwelijk invoeren, dat in tegenstelling tot het huidige huwelijk geen verblijfsvergunning of sociale rechten geeft. Maar zijn partij wil daar niets van weten.

Courtois maakt van de strijd tegen schijnhuwelijken haast een erezaak. Hij heeft zelf een speciale cel van tien ambtenaren gecreëerd binnen de administratie om de valse huwelijken op te sporen.

Telkens de Stad Brussel een huwelijk weigert, informeren de diensten de staatsveiligheid, de dienst vreemdelingenzaken en de politie. "De informatie moet rondgaan. Het is de beste manier om ervoor te zorgen dat een koppel niet naar een ander gemeentehuis stapt," zegt hij in de krant La Capitale

Maar Courtois heeft een nog verregaander plan. Hij wil het huwelijkscontract hervormen tot een puur administratieve handeling, waaruit amper rechten uit voort vloeien. Hij haalt de mosterd bij de Britten.

MR zegt njet

"Wie in België trouwt, krijgt automatisch rechten: verblijf, nationaliteit, sociale hulp. In Groot-Brittannië is dat omgekeerd. Je mag pas werken als je die voorwaarden hebt vervuld. Ik stel dus voor om het huwelijk te veranderen in een administratieve handeling die geen rechten geeft, behalve dan wat betreft erfenissen of kinderen. Ik weet niet of iemand dat weet, maar een ambtenaar van de burgerlijke stand kan vandaag een illegaal verblijf perfect wettelijk maken," stelt Courtois.

Maar zijn plan valt voorlopig in dovemansoren bij zijn partij. De Franstalige liberalen willen er niets van weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?