Een kind met rugzakje bij ganzen aan de vijvers in Ter Kamerenbos
© PhotoNews | (archiefbeeld)

Alarmerende toename van kinderen in verontrustende situatie

© Belga - BRUZZ
24/04/2020
Updated: 24/04/2020 10.34u

De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) zijn in maart 4.723 keer moeten tussenkomen in gezinnen waar de situatie voor het kind erg verontrustend was. Dat is een stijging van 52 procent. Bovendien blijkt uit nieuwe cijfers van Awel, de online en telefonische hulplijn voor kinderen en jongeren, dat het aantal meldingen van intrafamiliaal geweld met jongeren verdriedubbeld is.

De CLB's van de verschillende netten hebben voor het eerst cijfers ­ver­zameld over de effecten van de coronacrisis. Verge­leken met dezelfde maand vorig jaar is in maart 2020 het aantal interventies in gezinnen geëxplodeerd, zo staat donderdag in de kranten van Mediahuis.

Voor problemen thuis moesten CLB-medewerkers 7.681 keer tussenkomen, dat is een stijging van 38 procent. In verontrustende situaties moest het CLB 4.723 keer tussenkomen. Het gaat om situaties waar mishandeling of misbruik dreigt. Daar gaat het om een stijging van 52 procent.

"Ik ben enorm geschrokken van de cijfers", zegt Stefan Grielens, directeur van de vrije CLB's. "We focussen nu hard op de leerachterstand die jongeren dreigen op te lopen, maar we moeten ook echt aandacht hebben voor de sociale en emotionele ontwikkeling van de kinderen."

Jongeren niet vergeten

Maar ook uit de nieuwe cijfers van Awel, de online en telefonische hulplijn voor kinderen en jongeren, blijkt dat de situatie van jongeren in veel gezinnen steeds moeilijker wordt tijdens de lockdown. Zo is er sprake van een verdriedubbeling van het aantal gesprekken rond intrafamiliaal geweld.

Ook rond psychisch welbevinden worden er meer meldingen gemaakt. Zo voelen steeds meer jongeren zich niet goed in hun vel, en meldt Awel dat steeds meer jongeren worden geconfronteerd met angst of spanningen.

Volgens Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) moeten we meer aandacht hebben voor kwetsbare kinderen en jongeren. "Deze cijfers zijn maar het topje van de ijsberg. Ik roep de Nationale Veiligheidsraad op om het perspectief van deze kinderen en jongeren niet te vergeten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Veiligheid, huiselijk geweld, kindermishandeling, clb, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie