Alhambrawijk kreunt nog steeds onder drugproblematiek

© Comité Alhambra
| Heroïne- en andere druggebruikers vinden vlot hun weg naar de Alhambrawijk. Ze laten hun spuiten vaak zomaar achter op straat.

Wijkcomité Alhambra trekt opnieuw aan de alarmbel. De drugproblematiek aan metrostation IJzer en in de Lakensestraat raakt maar niet opgelost en loopt de spuigaten uit. Het comité pleit voor structurele maatregelen. Onder meer via een druggebruikersruimte.

Alhambra_dixie
© Comité Alhambra
| Ook op openbare toiletten van de verschillende werven in de Alhambrabuurt wordt guitig gespuit.

De Alhambrawijk wordt al een tijdje geteisterd door de drugproblematiek en gaat hand in hand met de aanwezige prostituees in de wijk. "De politie doet wat ze kan, maar het blijft een kat- en muisspel. Intussen breidt het probleem zich uit over de hele as Ribaucourt - IJzer - Kruidtuin", vertelt Jan Leerman van Comité Alhambra aan BRUZZ.

De druggebruikers die overlast veroorzaakten in metrostation Beurs bevinden zich nu in de Alhambrawijk. "De buurtbewoners sturen foto's en video's op, de lokale politie kan op basis daarvan dossiers opstellen. Dealers worden zo wel opgepakt, maar ze worden snel vervangen", zegt Leerman.

Comité Alhambra hekelt ook de rol van café Taverne 54, die de fakkel van café Tropicana heeft overgenomen. "Dat is een uitvalsbasis voor drugs geworden. Afgelopen weekend waren er daar nog twee politie-invallen. Het blijkt ontzettend moeilijk om het café te sluiten. Daarvoor zijn ontzettend veel bewijzen nodig", aldus Leerman.

"’s Nachts wordt de drugsituatie veel directer en agressiever en krijgen we te maken met de langdurige heroïneverslaafden die op zoek gaan naar hun shot en dikwijls heel paranoïde en onvoorspelbaar zijn.

Structurele maatregelen nodig

Het wijkcomité pleit dan ook voor een structurele aanpak. Een gebruikerscentrum kan een deel van de oplossing zijn. In zo'n 'local de shoot' kunnen drugverslaafden begeleid hun shot plaatsen. "Je moet de gebruiker een alternatief bieden. Heroïneverslaafden die zichzelf op straat prikken, dat is voor iedereen een mislukking."

"Prostitutie en drugs moeten een duidelijke plek krijgen in onze maatschappij. In België kunnen we trots zijn op duidelijke en vooruitstrevende wetgeving rond ethische kwesties zoals orgaandonatie, euthanasie, het homohuwelijk en abortus. Helaas bestaat er geen progressieve wetgeving rond prostitutie en drugs, waardoor die vrij spel krijgen in woonwijken zoals de onze."

Alhambra_heroïne
© Comité Alhambra

Close: 'Dealers hard aanpakken'

Burgemeester Philippe Close (PS) erkent het probleem. Op korte termijn zal hij meer politie- en wijkagenten laten patrouilleren in de Alhambrawijk. "De rust en het veiligheidsgevoel herstellen is de eerste prioriteit", laat woordvoerster Maïté Van Rampelbergh weten aan BRUZZ.

De stad Brussel maakt een onderscheid tussen dealers en gebruikers. "We gaan de dealers met harde hand aanpakken. Zij zijn de oorzaak van het probleem. De gebruikers zien we als slachtoffers, die geholpen moeten worden."

Njet tegen drugcentrum

Hulpverleners en gebruikers zagen het idee van een begeleidingscentrum aan Ribaucourt al helemaal zitten. Ook Close staat achter het idee van een drugcentrum, maar voorlopig komt zo'n 'shooting zaal' er niet. De drugwet van 1921 staat het immers niet toe.

"Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) moet daarvoor een vergunning afleveren. De problematiek is echter niet alleen Brussels. Alle grootsteden kampen met overlast. Daarom roepen we hen op om het idee te steunen, zodat we een sterkere zaak hebben."

Close ging al in gesprek met burgemeester Willy Demeyer (PS) van Luik. Daar werd een proefcentrum geïnstalleerd, maar dat werd intussen alweer gesloten. "Omdat het illegaal is", aldus Van Rampelbergh. "Brussel-Stad doet aan lobbywerk en probeert samen met Luik opnieuw zo'n proefproject op te starten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?