'Ribaucourt ideaal voor drugcentrum'

© Photonews
| De omgeving van Ribaucourt heeft af te rekenen met veel druggebruik.

Het regionale centrum voor druggebruikers komt best in de omgeving van Ribaucourt. Dat vindt niet alleen de toekomstige beheerder, ook hulpverleners en gebruikers zijn volgens een nieuwe studie voor dat idee gewonnen. Zij willen een ruimte om begeleid drugs te spuiten.

Alle buurlanden doen het en onder zorgverleners is er consensus: ruimtes waar mensen met een drugverslaving begeleid kunnen spuiten, zijn zinvol. Een groot onderzoek van de universiteiten van Gent en Louvain-la-Neuve naar de praktische haalbaarheid van gebruiksruimtes bevestigt dat nu.

De onderzoekers bestudeerden buitenlandse voorbeelden en doken vijf Belgische steden in (Antwerpen, Gent, Brussel, Charleroi en Luik) om met hulpverleners en gebruikers te praten. Niet alleen gaat de gezondheid van gebruikers erop vooruit, ook de overlast en criminaliteit en het aantal zwerfspuiten in de omgeving van een gebruiksruimte nemen af, zo blijkt uit de studie.

De meeste zorgprofessionals verkiezen volgens de studie een model met één groot gebruikerscentrum en meerdere, kleine wijkcentra.

Een groot centrum komt er binnenkort. Het gewest zoekt momenteel samen met Transit vzw, dat als beheerder is aangeduid, naar een gebouw.

“Een exacte locatie is er nog niet, maar het dossier zit in de ‘ondertekeningsfase’. Ribaucourt draagt onze voorkeur weg,” klinkt het bij de vzw die nu al een crisis- en verblijfscentrum voor druggebruikers beheert.

20180209 Ribaucourt BRUZZ ACTUA 1603

“Het is de beste locatie, want het is hier dat het (druggebruik, red.) gebeurt. Het is makkelijk om er te geraken, er komen hoofdwegen op uit en het is er vaak druk, waardoor de ruimte makkelijk in de buurt zou ‘opgaan’,” wordt een zorgverlener geciteerd. Het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) zegt verschillende pistes te onderzoeken en voor de zomer te willen beslissen.

Dat nieuwe regionale centrum zal een ‘geïntegreerde aanpak’ van de Brusselse drugproblematiek bieden. Er komt dag- en nachtopvang, medische en psychosociale begeleiding en gebruikers zullen er propere naalden kunnen krijgen. Ook een proefproject met medische methadon als alternatief voor heroïne, zal worden opgestart.

Onwettelijk

Of er ook een echte gebruikersruimte komt, valt te betwijfelen. Transit wil het graag, maar de drugwet van 1921 staat het niet toe. Al zijn er over de taalgrens toch al twee te vinden. Waals minister van Welzijn Alda Greoli (CDH) zei deze week in het parlement dat ze helemaal achter het idee staat.

Luiks burgemeester Willy Demeyer (PS) plant een proefproject met een druggebruiksruimte, en heeft de eerstdaags een gesprek met Brussels burgemeester Philippe Close (PS). Is die evenzeer voorstander van een salle de shoot? “We zijn op de hoogte van de studie, maar het is te vroeg om ons hierover uit te spreken,” zegt zijn woordvoerder.

ribaucourt_01_c_bart_dewaele_cmyk.jpg
© Bart Dewaele
| De omgeving van Ribaucourt heeft af te rekenen met veel druggebruik.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Kerk zamelt bijbels in voor Brusselse gevangenen

samenleving 1518622224

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook