20180209 Ribaucourt BRUZZ ACTUA 1603

| De omgeving van Ribaucourt heeft af te rekenen met veel druggebruik.

Het regionale centrum voor druggebruikers komt best in de omgeving van Ribaucourt. Dat vindt niet alleen de toekomstige beheerder, ook hulpverleners en gebruikers zijn volgens een nieuwe studie voor dat idee gewonnen. Zij willen een ruimte om begeleid drugs te spuiten.

Alle buurlanden doen het en onder zorgverleners is er consensus: ruimtes waar mensen met een drugverslaving begeleid kunnen spuiten, zijn zinvol. Een groot onderzoek van de universiteiten van Gent en Louvain-la-Neuve naar de praktische haalbaarheid van gebruiksruimtes bevestigt dat nu.

De onderzoekers bestudeerden buitenlandse voorbeelden en doken vijf Belgische steden in (Antwerpen, Gent, Brussel, Charleroi en Luik) om met hulpverleners en gebruikers te praten. Niet alleen gaat de gezondheid van gebruikers erop vooruit, ook de overlast en criminaliteit en het aantal zwerfspuiten in de omgeving van een gebruiksruimte nemen af, zo blijkt uit de studie.

Discretie

Specifiek voor Brussel blijkt dat 'alle professionals en drugsgebruikers' Ribaucourt zien als de beste omgeving voor een drugcentrum en eventuele gebruiksruimte. "Het is de beste locatie want het is hier dat het (drugsgebruik, nvdr.) gebeurt. Het is makkelijk om er te geraken, er komen hoofdwegen op uit en het is er vaak druk", waardoor de ruimte makkelijk in de buurt zou opgaan", wordt een zorgverlener geciteerd.

"Alle hulpverleners en drugsgebruikers verkiezen bovendien meerdere gebruiksruimtes boven één enkele zaal in Brussel, vanwege bereikbaarheid en discretie", klinkt het. De bevraagden halen Brussel-Stad, Schaarbeek en Anderlecht aan als geschikte plekken voor zo'n ruimte.

Propere naalden

Ook verkiezen de meeste zorgprofessionals volgens de studie een model met één groot gebruikerscentrum en meerdere, kleine wijkantennes. Zo'n groot centrum komt er alvast. Het Gewest zoekt momenteel samen met Transit vzw, dat als beheerder is aangeduid, naar een gebouw.

"Een exacte locatie is er nog niet maar het dossier zit in de 'ondertekeningsfase'. Ribaucourt draagt onze voorkeur", klinkt het bij de vzw die nu al een crisis- en verblijfscentrum voor druggebruikers beheert. Het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) zegt 'verschillende pistes te onderzoeken' en 'voor de zomer' te willen beslissen.

Of er ook een echte gebruikersruimte komt, valt te betwijfelen. Transit wil het graag, maar de drugwet van 1921 staat het niet toe.

20180209 Ribaucourt BRUZZ ACTUA 1603

“Het is de beste locatie, want het is hier dat het (druggebruik, red.) gebeurt. Het is makkelijk om er te geraken, er komen hoofdwegen op uit en het is er vaak druk, waardoor de ruimte makkelijk in de buurt zou ‘opgaan’,” wordt een zorgverlener geciteerd. Het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) zegt verschillende pistes te onderzoeken en voor de zomer te willen beslissen.

Dat nieuwe regionale centrum zal een ‘geïntegreerde aanpak’ van de Brusselse drugproblematiek bieden. Er komt dag- en nachtopvang, medische en psychosociale begeleiding en gebruikers zullen er propere naalden kunnen krijgen. Ook een proefproject met medische methadon als alternatief voor heroïne, zal worden opgestart.

Onwettelijk

Of er ook een echte gebruikersruimte komt, valt echter te betwijfelen. Transit wil het graag, maar de drugswet van 1921 staat het niet toe. Een wetswijziging is voor de federale regering momenteel geen prioriteit en ook Transit vreest dat zo'n 'touchy dossier' in een verkiezingsjaar weinig minnaars vindt.

Al zijn er over de taalgrens minstens twee. Waals minister van Welzijn Alda Greoli (Cdh) zei deze week in het parlement dat ze helemaal achter het idee staat. Luiks burgemeester Willy Demeyer (PS) plant een proefproject met een drugsgebruiksruimte, en heeft eerstdaags een gesprek met Brussels burgemeester Philip Close (PS). Is die evenzeer voorstander van een salle de shoot? "We zijn op de hoogte van de studie maar het is te vroeg om ons hierover uit te spreken", zegt zijn woordvoerder.

ribaucourt_01_c_bart_dewaele_cmyk.jpg

| De omgeving van Ribaucourt heeft af te rekenen met veel druggebruik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Ribaucourt , Druggebruik , drugcentrum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni