| Het pand in de Longtinstraat 44 in Jette was sinds het begin van de coronacrisis gekraakt.

Alle bewoners van kraakpand Longtinstraat zijn verhuisd

EC
© BRUZZ
22/02/2021

De meer dan 250 bewoners van het gekraakte kantoorgebouw in de Longtinstraat in Jette zijn sinds dit weekend allemaal verhuisd. Samusocial vangt ongeveer 40 kwetsbare personen op. De rest van de bewoners trok naar twee andere kraakpanden.

Dat laat Le Comité, het bewonerscollectief van het kraakpand in de Longtinstraat, zelf aan BRUZZ weten. Hervé Doyen, burgemeester van Jette, bevestigt dat alle bewoners eind vorige week en tijdens het weekend vertrokken zijn. De gemeente zocht al sinds oktober een oplossing om alle bewoners onderdak te bieden, maar overleg met het Gewest leverde nooit veel op. Nu is die oplossing er gekomen met behulp van enkele burgerinitiatieven.

In het kantoorgebouw in de Longtinstraat verbleven de laatste weken meer dan 250 mensen. Hun exacte aantal is niet gekend omdat niet iedereen zich liet registreren bij de vrijwilligers die er kwamen helpen. Le Comité vangt naar eigen zeggen zelf minstens 210 personen op in andere gebouwen. Nog eens 40 kwetsbare profielen kunnen naar een onthaalhuis voor transitmigranten van Samusocial.

Naar twee nieuwe kraakpanden

Bemiddelaar Juliette Meunier van Le Comité zegt aan BRUZZ dat de groep is opgesplitst bij de verhuis. “Ongeveer 160 politieke migranten zijn naar het lege complex van Citydev getrokken. De rest, een vijftigtal mensen zonder papieren, is naar een ander leegstaand rusthuis in Molenbeek verhuisd”, zegt zij. Het Citydev-complex is eind januari gekraakt door de leden van ‘Solidaire Opvordering’, waar BRUZZ al een reportage over schreef. Le Comité is deel van deze organisatie. Het andere pand betreft een voormalig rusthuis in de Schoonslaapsterstraat. Dat is door diezelfde groep van ‘solidaire krakers’ bezet.

'Nu moeten we ervoor zorgen dat ons gebouw niet opnieuw gekraakt wordt'

Ludo Van den Kerckhove, eigenaar van het pand

Voor beide gebouwen is er een overeenkomst met de eigenaar. De bewoners mogen nu nog twee maanden en een half in het lege rusthuis blijven, en nog een jaar in het gebouw van Citydev.

Eigenaar Ludo Van den Kerckhove van het gebouw in de Longtinstraat is blij dat er een “menswaardige” oplossing is gevonden dankzij de burgerinitiatieven. Al noemt hij het verhaal nog niet helemaal afgesloten. “Nu moeten we ervoor zorgen dat het gebouw niet opnieuw gekraakt wordt”, zegt Van den Kerckhoven. “We stellen vast dat zowel overheidsinstanties - dus de politie - als hulporganisaties ons adres kennen en mensen blijven afzetten aan ons gebouw. Samen met de burgemeester en lokale politie houden we dat in het oog. We hebben nu privébewaking rond het gebouw gezet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Longtinstraat 44 , Kraakpand Jette , solidaire opvordering , kraakpand Citydev , krakerscollectief , krakers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni