| Het pand in de Longtinstraat 44 in Jette is sinds het begin van de coronacrisis gekraakt. Intussen verblijven er meer dan 160 migranten.

Rechter beveelt ontruiming kraakpand Longtinstraat in Jette

EC
© BRUZZ
30/10/2020

De Brusselse rechtbank heeft de aanvraag tot ontruiming van een gekraakt kantoorgebouw in de Longtinstraat in Jette goedgekeurd. In dat pand van vzw Damiaanactie verblijven meer dan 160 migranten zonder papieren. Nog deze vrijdag zal de deurwaarder het vonnis betekenen. De bewoners hebben dan acht dagen de tijd om het gebouw te verlaten.

Dat laat vzw Damiaanactie deze vrijdag zelf weten. Het gebouw, dat eigendom is van de vzw, is sinds het begin van de coronacrisis gekraakt door een aantal migranten. Een groot deel van hen wenst geen asiel aan te vragen in ons land. Inmiddels is de groep aangegroeid tot bijna 170 personen, over wie niet allemaal gegevens beschikbaar zijn. De meerderheid van de bewoners zijn transitmigranten, maar er verblijven ook enkele asielzoekers en Brusselse daklozen in het pand.

Na overleg met de gemeente Jette had de vzw Damiaanactie vorige week een aanvraag tot ontruiming ingediend bij de Brusselse rechtbank. Die is nu goedgekeurd: de deurwaarder zal deze vrijdag het vonnis betekenen. Vanaf dan hebben de bewoners acht dagen om vrijwillig te vertrekken. Dat betekent dat het pand in de Longtinstraat ten laatste volgend weekend leeg moet zijn, ofwel zal de gemeente Jette moeten ingrijpen.

Nog geen andere opvang

Waar de bewoners dan naartoe kunnen, is nog maar de vraag. Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) noemde zich eerder al niet bevoegd, omdat de meeste bewoners geen beroep willen doen op de wettelijke opvangmogelijkheden van Fedasil. Die veronderstellen namelijk dat zij een asielaanvraag indienen. Aangezien het over dakloze personen en mensen zonder papieren gaat, is het Gewest bevoegd voor de opvang. Het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) kon vrijdagochtend nog geen commentaar geven. "Het kabinet zal antwoorden wanneer we een oplossing hebben bereikt", zegt woordvoerster Zeynep Balci van Rudi Vervoort.

De eigenaar zelf, vzw Damiaanactie, dringt erop aan dat er een humanitaire oplossing komt voor de bewoners. "Het is onmogelijk om nog langer toe te staan in welke omstandigheden de krakers momenteel verblijven. Dit is een schrijnende situatie waar dringend een eind aan moet komen, in de eerste plaats in het belang van de krakers zelf", zegt Ludo Van den Kerckhove, CEO van Damiaanactie. "Met de uitspraak krijgen de betrokken overheden de mogelijkheid om het nodige te doen zodat de krakers in een correcte en humane omgeving opgevangen kunnen worden."

Bij het collectief Le Comité, die al sinds de start van de bezetting proberen te bemiddelen tussen de bewoners, de eigenaar en de gemeente Jette, willen ze eerst een advocaat raadplegen om te weten wat de opties voor de bewoners zijn. Dat zegt Juliette Meunier van Le Comité aan BRUZZ. "Wij gaan nu informatie opvragen om te weten wat de acht dagen precies inhouden voor de bewoners en of we een tussentijdse oplossing kunnen vinden tot er echte opvang komt", zegt Meunier aan BRUZZ. "Wij vragen een concrete oplossing om de uitzetting te voorkomen, want wij dringen er al anderhalve maand op aan bij de gemeente en de Brusselse regering. Het Gewest is nog altijd niet ter plaatse geweest om de situatie in de Longtinstraat met eigen ogen te zien."

Daklozenopvang is in de Brusselse regering een bevoegdheid van minister van Sociale Zaken Alain Maron (Ecolo), maar de opvang van migranten valt onder de bevoegdheden van minister-president Vervoort. Minister Alain Maron heeft deze vrijdag overigens nog een ander overleg met de gemeente Vorst, waar ook 80 krakers uit een pand (van vzw Belgium Kitchen, red.) gezet zullen worden. Dat schrijft La Capitale vrijdag. Ook in die situatie is er nog geen alternatieve opvang in zicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving, Longtinstraat 44, daklozenopvang coronacrisis, transitmigranten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni