Anderlecht: een netheidsploeg enkel voor het weekend

© PhotoNews
| archiefbeeld

Anderlecht worstelt al jaren met netheidsproblemen. Voornamelijk de weekenden en het begin van de week stellen problemen voor de gemeente. Schepen voor netheid Allan Neuzy (Ecolo) komt nu met een oplossing: een netheidsploeg enkel voor de weekenden.

Volgens Neuzy ligt het netheidsprobleem voornamelijk aan de organisatie van de ploegen. Iedere netheidsmedewerker van de gemeente moest 1 op 8 weekenden werken. “Wat leidde tot systematisch ziekteverzuim in het weekend,” vertelt Neuzy aan La Capitale, “dat betekent dat we soms maar 4 of zelfs 2 werknemers hadden in het weekend.”

Toen de netheidswerknemers hun contract tekenden was het nog niet verplicht om weekenden te werken. Neuzy toont begrip voor het ziekteverzuim en wil nu dus inzetten op een ploeg die enkel en alleen instaat voor de weekenden.

Inspraak

De keuze voor de weekendploeg kwam tot stand in samenwerking met de vakbonden en de netheidswerkers zelf. Neuzy: “ik denk dat het de eerste keer was dat ze zelf konden beslissen over de organisatie van hun werk.”

Concreet zal er vanaf juli een nieuwe ploeg tot stand komen bestaande uit 15 personen: 12 straatvegers, twee chauffeurs en een coördinator. De coördinator zal werken van donderdag tot maandag om de continuïteit tussen de ploegen te verzekeren.

Het budget voor het plan van Neuzy zal worden gestemd op de volgende gemeenteraad op 25 april.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?