Netheidswerkers Anderlecht staken na aanval op collega

© Harry Goossens
| Een straatveger (archiefbeeld).

In Anderlecht hebben de straatvegers maandagmorgen spontaan het werk neergelegd. Aanleiding is de agressie tegen een medewerker in Kuregem afgelopen zaterdag. De komende dagen krijgt de Kuregemse afdeling extra versterking.

De spontane staking begon rond 8 uur maandagmorgen, waarbij de netheidswerkers verzamelden in het depot op de Bergensesteenweg. Dat meldt de RTBF en bevestigt Elke Roex (SP.A), Anderlechts schepen van Netheid, aan BRUZZ.

Aanleiding is een geval van agressie afgelopen weekend. Zaterdagnamiddag werd een collega in de Grondelstraat in Kuregem slachtoffer van agressie, zowel verbaal als fysiek. De man is daardoor 15 dagen lang niet in staat om te gaan werken.

Solidariteitsacties

Personeel en gemeentebestuur hebben ondertussen samengezeten, en dat levert al meteen maatregelen op. “Deze week houden we solidariteitsacties voor de getroffen afdeling. Dinsdag-, donderdag- en maandagvoormiddag gaan alle straatvegers tegelijk in Kuregem werken, in plaats van verdeeld over de wijken.”

“Daarnaast zorgt de dienst preventie voor extra vormingen over omgaan met agressie. En in de toekomst zorgen we dat er elk weekend een coördinator aanwezig is,” aldus Roex.

'Wijk zeker niet verlaten'

Moeten er dan ook niet meer ordediensten aanwezig zijn? Roex: “We zijn in de eerste plaats bezig met een inventarisatie van alle agressiegevallen de voorbije jaren. Werknemers blijken in veel gevallen wel aangifte te doen bij de politie, maar vergeten het voorval te registreren. Daardoor heeft het gemeentebestuur geen zicht op de omvang van het probleem.”

De gemeente gaat ook aangifte doen bij het parket en stelt zich daarbij burgerlijke partij. “Dat doen we bij elk geval van agressie tegen gemeentewerkers, zoals vroeger ook bij parkeerwachters.”

Waar de agressie vandaan komt, weet Roex niet.“Het is iets dat al langer gaande is, sommige mensen spreken van twintig jaar. In ieder geval willen we de aanvallen tegengaan, en de moeilijke wijken zeker niet verlaten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?