Anderlecht onthult kunstwerk voor integratie van mensen met handicap

Voor het project ‘Eén gemeenschap, één scultuur’ onthulde vzw Autonomia een kunstwerk van vier meter hoog in Anderlecht. Met dit ‘Chais’art’ kunstwerk wil de vzw de integratie van mensen met een handicap belichten.

In samenwerking met equal.brussels (Gewestelijke Overheidsdienst Brussel), de gemeente Anderlecht en het Cultureel Centrum Escale du Nord kon vzw Autonomia deze week het eerste kunstwerk onthullen in het Vijverpark in Anderlecht.

“Autonomia wil van deze kunstwerken symbolen van empathie maken in de verschillende Belgische gemeenten die als doel hebben om waarden als inclusie en solidariteit in de openbare ruimte en het collectieve geheugen van de burgers vast te leggen”, aldus de organisatie.

“Deze beeldhouwwerken zullen ook een rol spelen bij de erkenning van handicaps door ze een zichtbare plaats in de openbare ruimte te geven.”

Solidariteit en inclusie

Burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) beklemtoont dat de gemeente zich sinds het strategisch plan inzake gehandicaptenbeleid in 2020 engageert voor een betere vertegenwoordiging van personen met een handicap in de openbare ruimte. “Dit werk herinnert ons aan onze waarden van solidariteit en inclusie."

”Dit kunstwerk maakt het park bovendien nog mooier en interessanter en nodigt uit om te genieten van kunst in de openbare ruimte”, voegt schepen van Mobiliteit, Susanne Müller-Hübsch, er nog aan toe.

Het project is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen kunstenares Bénédicte Gastout, ijzerwerker Eric Mercenier en algemeen directeur van Autonomia Cléon Angelo. Deze laatste zegt nog dat ook Sint-Pieters-Woluwe, Stad Brussel en Koekelberg grote belangstelling getoond hebben voor het project.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?