Anderlecht-supporters eisen excuses na ‘makakken’-uitspraak voetbalcommentator

Rook STVV
© PhotoNews
| Na twintig minuten STVV-RSCA stegen er rookpluimen op vanuit het supportersvak van Anderlecht.
© PhotoNews
| Na twintig minuten STVV-RSCA stegen er rookpluimen op vanuit het supportersvak van Anderlecht.

De Franstalige supportersvereniging van RSC Anderlecht, AFSA, eist excuses van voetbalcommentator Marc Delire. Die had live op tv een paar Anderlecht-supporters macaques genoemd toen er relletjes uitbraken tijdens de match tegen Sint-Truiden afgelopen vrijdag. “Er zijn al journalisten voor minder ontslagen.”

De wedstrijd Sint-Truiden - Anderlecht op Stayen was voor paarswit goed begonnen vrijdag, maar na twintig minuten stegen er rookpluimen op vanuit het Anderlechtse vak. De wedstrijd werd tien minuten stilgelegd om de gemoederen te bedaren en daarna weer hernomen. Uiteindelijk verloor RSCA met 1-0.

Tijdens het rokerige intermezzo kon de commentator van de Franstalige Proximus-tv, Marc Delire, zich evenwel niet inhouden. Hij was on air hoorbaar geïrriteerd en noemde de relschoppende Anderlecht-supporters uiteindelijk macaques.

afsa_profielfoto

Dat kan voor AFSA niet door de beugel. Ze eisen in een open brief op Facebook nu excuses van Delire. “Zulk taalgebruik is onaanvaardbaar,” klinkt het. “Je noemt ons misschien makaken (of makakken), maar jouw evolutie blijft ook dichtbij die van een Neanderthaler.”

De supporters richten zich ook tot Proximus, ze hebben namelijk ernstige twijfels over de “voorbeeldfunctie”, “legitimiteit” en “journalistieke integriteit” van de sportcommentator. “Andere journalisten zijn al voor veel minder ontslagen,” klinkt het nog.

De vereniging kijkt ook kort in eigen boezem: “Ook al zijn we het niet eens met het gedrag van sommige van onze supporters, zien we geen andere manier om gehoord te worden aangezien er geen enkele dialoog is met onze directie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?