| Na twintig minuten stegen er rookpluimen op vanuit het supportersvak van Anderlecht.

Anderlecht verbrandt zich in de Hel van Stayen

Godfried Roelant
16/02/2018

Anderlecht heeft op bezoek bij Sint-Truiden nog maar eens het onderspit moeten delven. Paars-wit begon nochtans goed, maar na twintig minuten stegen er rookpluimen op vanuit het bezoekende supportersvak. Verboomen legde de wedstrijd stil en brak zo ook het ritme van de landskampioen. Kort na de rookpauze legde Akpom de 1-0-eindstand vast.

Elke voetballer viert zijn verjaardag het liefst met een overwinning op het veld. Dat geldt ook voor Olivier Deschacht die vandaag 37 wordt. Maar de blonde verdediger werd afgelopen week door de staf van Anderlecht omwille van zijn ‘negatieve houding’ naar de B-kern verwezen.

Waar rook is, is vuur

De hetze rond Deschacht belette Anderlecht wel niet om het beste wedstrijdbegin van de laatste drie weken op de mat te leggen. Zonder daarom echt grote kansen af te dwingen was het zeker de evenknie van de Limburgers. Al moest Sels wel bij de pinken zijn op een mislukte voorzet van Teixeira en was ook Akpom dicht bij de 1-0 na uitstekend voorbereidend werk van De Sart. Maar als de spelers van Anderlecht het eens niet volledig laten afweten, dan nemen de supporters die rol met glans over.

Als de spelers van Anderlecht het eens niet volledig laten afweten, dan nemen de supporters die rol met glans over

Na twintig minuten stegen er rookpluimen op vanuit het paars-witte vak. Verboomen zag zich daarom genoodzaakt de wedstrijd tien minuten stil te leggen om de gemoederen te bedaren. Na de rookpauze geraakte de landskampioen niet meer in zijn ritme. Bruno stuurde wel nog Teodorczyk het laantje uit, maar de Pool schoot wild naast.

Daarna brandde de Hel van Stayen een tweede keer, maar nu was het Sint-Truiden dat het vuur aan de sportieve lont stak. Akpom kwam als winnaar uit een duel met Sà en had dan iets mooi in gedachten. Vanop zo’n 25 meter schoof de Brit de bal voorbij Sels in de linkerbenedenhoek.

Sels houdt Anderlecht recht

Anderlecht wist niet meer van welk hout pijlen maken en daar was Spajic het beste voorbeeld van. De Serviër schoffelde een doorgebroken Akpom onderuit, maar kreeg voor zijn overtreding slechts een gele kaart. Toch kon Bruno even later Anderlecht weer in de wedstrijd brengen. Hij kreeg de gelijkmaker via Teodorczyk op een schoteltje aangeboden, maar het paars-witte jeugdproduct kreeg de bal niet voorbij Asamoah.

Een gouden wet in het voetbal zegt dan dat je het deksel op de neus krijgt. Bijna was dat ook nu weer het geval, met dank aan scheidsrechter Verboomen. Op slag van rust kende hij De Kanaries een strafschop toe die er geen was. Een voorzet van De Sart werd door Sà buiten de grote rechthoek met de hand weggewerkt. Verboomen legde de bal toch op de stip, maar gelukkig voor Anderlecht hield Sels zijn ploeg recht.

Lichtpuntje Lokonga

Vanhaezebrouck moet ongetwijfeld een donderpreek hebben gegeven tijdens de rust, want zijn troepen kwamen met meer initiatief uit de kleedkamer. Teo slalomde zich het strafschopgebied binnen, maar scoren lukte niet. Daarna toonde de Pool zich samen met Obradovic opnieuw op een snelle vrije trap. Maar net als voor de rust werd Anderlecht benadeeld door de scheidsrechter. De lijnrechter vlagde de actie onterecht af voor buitenspel.

Anderlecht bleef daarna met Lokonga als lichtpuntje zoeken naar oplossingen, maar tot een doelpunt kwam het niet. Aan de overkant waren Legear en Asamoah veel dichter bij de dubbele voorsprong voor De Kanaries, maar ook zij lieten het na om de zege vroegtijdig veilig te stellen. Dat moest ook niet, want in het laatste kwartier konden de Brusselaars geen aanspraak meer maken op een punt of meer. Zo blijft paars-wit, ook zonder Deschacht, met 3 op 15 in hetzelfde bedje ziek.