| Ganvoula scoorde twee keer tegen zijn ex-ploeg.

Kopbalsterke Ganvoula behoedt Anderlecht voor nederlaag

Godfried Roelant
04/02/2018

Rode lantaarn KV Mechelen was niet naar Anderlecht gekomen om zich naar de slachtbank te laten leiden. Na een uitgekookte eerste helft mocht het verdiend gaan rusten met een 1-2-voorsprong. Ganvoula bracht met een tweede kopbalgoal paars-wit op gelijke hoogte, maar winnen lukte niet meer. Ook al omdat Morioka in het slot een strafschop miste.

De wintermercato was er dit jaar voor Anderlecht een om snel te vergeten. Er was geen geld om een vervanger voor Teodorczyk aan te trekken, kapitein Hanni vertrok naar Spartak Moskou en de landskampioen speelde ei zo na publiekslieveling Dendoncker kwijt. Met Morioka van Waasland-Beveren werd er slechts een speler gehaald die onmiddellijk inzetbaar is. De Japanner startte tegen KV Mechelen meteen in de basis. Vooraan werd het spitsenprobleem opgelost door belofte Nelson Azevedo een kans te geven bij de grote jongens.

Anderlecht begon voorzichtig aan de eerste wedstrijdhelft, maar kon na tien minuten toch haar balbezit omzetten in een doelpunt. Deschacht verstuurde een lange bal richting Morioka die een eerste keer zijn klasse toonde. In een tijd schilderde hij het leer op het hoofd van Ganvoula. De Congolees kon bij KV Mechelen geen potten breken, maar werkte deze kans voor paars-wit wel secuur af.

Rode lantaarn doet Anderlecht blozen

Een gelaten Anderlechtpubliek dacht evenwel nog niet dat de wederopstanding was ingezet. En gelijk had het. Het was al zes wedstrijden geleden dat de Kakkers nog eens konden scoren, maar aan die gruwelijke reeks kwam vandaag een einde. Op het kwartier stormde Matthys op Deschacht af en dan weet je al snel hoe laat het is. De blonde verdediger bleef maar wijken en kreeg tot overmaat van ramp de bal door de benen gespeeld. Sels redde in eerste instantie, maar in de herneming schoof Bandé de gelijkmaker alsnog tegen de touwen.

Zeven minuten later mocht Sels zich opnieuw omdraaien. Spajic gleed een voorzet van Mechelen met een rare capriool voorbij zijn eigen doelman. De bal botste meteen terug het veld in waardoor het even duurde voor het Astridpark besefte dat de bezoekers op voorsprong waren gekomen. Het gemor op de tribunes zwelde aan, zeker nadat KVM via Matthys en Schoofs twee uitstekende kansen had gekregen om de landskampioen op een 1-3-achterstand te zetten. Dat lukte niet, maar de rode lantaarn mocht wel gaan rusten met een knappe en verdiende bonus.

Morioka verkwanselt strafschop

Geen beterschap voor Anderlecht aan het begin van de tweede helft. Het gevaar kwam bijna uitsluitend van Mechelen. Schoofs kon zijn ploeg richting het behoud trappen, maar Sels redde voor de zoveelste keer de meubelen voor de landskampioen. Tegen de gang van het spel in, slaagde Anderlecht er toch in langszij te komen. Op een torenhoge voorzet van Deschacht klom Ganvoula hoger dan iedereen en met een krachtige nekslag zette hij de 2-2 op het bord.

| Ryota Morioka miste in zijn eerste wedstrijd voor paars-wit meteen een strafschop.

In het laatste halfuur kon de partij alle kanten uit. Beide ploegen konden nog aanspraak maken op de overwinning, maar Anderlecht verkwanselde wel de grootste mogelijkheid. Net als twee weken geleden tegen Waasland-Beveren, versierde paars-wit ook nu weer een strafschop in het slot. Morioka zette zich zelfzeker achter de bal, maar de Japanner kon bij zijn debuut de Brusselaars geen overwinning schenken. Zo blijft de malaise bij Anderlecht ook na de komst van Malinois gewoon verder duren. Als Club Brugge straks eerste achtervolger Charleroi opzij zet, mag Anderlecht de hoop op een 35ste titel zo goed als zeker opbergen.

De malaise bij Anderlecht blijft ook na de komst van Malinois gewoon verder duren. Als Club Brugge straks eerste achtervolger Charleroi opzij zet, mag Anderlecht de hoop op een 35ste titel zo goed als zeker opbergen.