Huurlingen Thelin en Roef stelen show en punten in het Astridpark

Godfried Roelant
© BRUZZ
24/01/2018

Anderlecht is tegen Waasland-Beveren blijven steken op een gelijkspel. De kampioen kwam op achterstand na een counter, maar vocht zich weer in de wedstrijd met een vrije trap van Trebel. Na de rust waren de paars-witte huurlingen van de bezoekers bepalend. Eerst zette Thelin een strafschop om, iets wat Roef aan de overkant voorkwam.

Na de krappe zege op het veld van Racing Genk afgelopen zondag, opende Anderlecht vanavond de terugronde in eigen huis tegen Waasland-Beveren. Een paar jaar geleden zouden we dat een makkelijke opdracht hebben genoemd, maar anno 2018 is dat voor paars-wit een heuse uitdaging. Met de Japanner Ryota Morioka beschikken de Waaslanders namelijk over creativiteit die de Brusselaars zo hard ontbreken.

Gelukkig voor coach Hein Vanhaezebrouck was er voor nieuwjaar de ontdekking van youngster Amuzu. Hij stond vanavond opnieuw in de basis en liet zich meteen opmerken door zich na tien minuten een weg te banen door het strafschopgebied. Zijn actie kreeg evenwel geen vervolg want verdediger Jans was bij de pinken en maakte zijn voorzet ongevaarlijk.

Japanse klasse

"Waasland-Beveren is veel meer dan alleen Morioka", liet Vanhaezebrouck vooraf optekenen. Toch was het weer de Japanner die aan de basis lag van de voorsprong voor de bezoekers. Hij stuurde Ampomah met een strakke baltoets het laantje uit en die schoof de bal beheerst voorbij Sels. Die was als een gek zijn doel uitgestormd en stond daardoor verloren opgesteld in niemandsland.

Anderlecht leek van slag, want verder dan een paar voorbij waaiende voorzetten maakten de Brusselaars niet veel klaar. Ook in het nieuwe jaar blijven de creatieve oplossingen van spelers als Kums en Trebel zoek. Het paars-witte publiek ergerde zich blauw en dat gevoel bereikte iets over het halfuur een hoogtepunt.

Een goal van de Pool

Een onoplettende Bruno liet zich na een korte hoekschop van Morioka in de luren leggen, waardoor Ampomah bijna zijn tweede van de avond kon maken. Toen dat scenario zich luttele seconden daarna herhaalde, werden de troepen van Vanhaezebrouck getrakteerd op een fluitconcert.

Toch slaagde paars-wit er nog in voor rust de scheve situatie recht te trekken. Doelman Roef had de hele eerste helft nog maar weinig werk moeten verrichten, maar liet zich uiteindelijk toch verrassen op een vrije trap van Trebel. De Anderlecht-huurling werkte het leer slecht weg en, jawel, Teodorczyk stond op de goede plek om de bal binnen te tikken. U leest het goed, de Pool maakte zo zijn vierde doelpunt van het seizoen, zijn eerste goal sinds 13 oktober (!) vorig jaar.

Deschacht proeft van nieuwe grasmat

Teodorczyk begon de tweede helft zoals hij de eerste geëindigd was: met een kans. Winteraankoop Saief profiteerde van balverlies bij Jans en zette meteen voor richting de rijzige spits. Maar die kon net niet bij de bal. Op dat moment had ook Waasland-Beveren al een goede mogelijkheid weten te creëren. Boljevic denderde voorbij Deschacht alsof die er niet stond, maar koos dan om zelf zijn kans te gaan. Morioka aan de tweede paal was een betere optie geweest.

Na iets meer dan een uur spelen achtte ook Deschacht zijn moment daar. De nestor van het Astridpark spurtte als een sneltrein de linkerflank af, maar een voorzet kwam er niet. De blonde verdediger struikelde over zijn eigen voeten en kreeg vervolgens een stukje van de nieuwe grasmat te verteren.

Twee dolle minuten

Beide ploegen deden er daarna alles aan om de overwinning binnen te halen. Morioka kon kersvers coach Vermant een tweede zege op rij bezorgen, maar zijn schot ging huizenhoog over. Ook Anderlecht kwam nog een aantal keer dreigen in het strafschopgebied van Roef. De wedstrijd leek geen goals meer in petto te hebben, tot Deschacht een strafschopfout maakte op Boljevic.

Uitgerekend Thelin, de tweede huurling van Anderlecht, zette zich achter de bal. De Zweed faalde niet en bracht Waasland-Beveren zo op 1-2. Nog geen minuut later hingen de bordjes wel weer in evenwicht. Een perfecte voorzet van Appiah belandde op de voet van Saief die zijn eerste voor Anderlecht maakte.

Saief laat het liggen

Na een bloedstollend slot bleef het bij een 2-2-gelijkspel en dat moet vooral bij Anderlecht hard aankomen. Nadat doelman Sels met een uitstekende redding Morioka van een doelpunt had gehouden, versierde Trebel in de extra tijd immers nog een strafschop. Saief slaagde er evenwel niet in de gouden kans ook te benutten.

De puntendeling betekent voor de Brusselaars dat aartsrivaal Club Brugge morgen de kloof weer kan uitdiepen tot 13 punten. Daarvoor moet de leider in de competitie thuis wel winnen van KV Oostende.