© Philippe Crochet/Photo News | Lukasz Teodorczyk blijft ook na Nieuwjaar de eerste spits van Anderlecht.
Analyse

Wintermercato Anderlecht: absurde clausule en geen nieuwe spits

Godfried Roelant
© BRUZZ
01/02/2018

Sportief manager van Anderlecht Herman Van Holsbeeck ging deze winterperiode op zoek naar een nieuwe spits. Die vond hij niet, maar dat wil niet zeggen dat Anderlecht al uitgeteld is. Als Morioka zich een waardige vervanger van Hanni toont, Dendoncker het hoofd na een gemiste transfer koel houdt en Teo zijn neus voor doelpunten terugvindt, kan het nog spannend worden.

Wintertransfers zijn altijd een risico, dat geldt ook voor Anderlecht. Nieuwe spelers zijn zelden meteen inzetbaar en durven ook na een aanpassingsperiode wel eens op een flop uitdraaien. De voorbeelden zijn legio. Denk maar aan Demy de Zeeuw, Alexander Büttner, Lukas Marecek, of in het meer recente verleden Stéphane Badji en David Pollet.

Coucke houdt geld op zak

Dit jaar waren de omstandigheden voor sportief manager Herman Van Holsbeeck nog een pak moeilijker. Omdat Anderlecht in een overnameperiode zit, was er begin januari amper budget. Tot 1 maart houdt kersvers eigenaar Marc Coucke zijn geldbuidel op zak en bovendien zit hij met kopzorgen aan de kust.

De West-Vlaamse ondernemer heeft alle moeite van de wereld om zijn vorige club KV Oostende te verkopen. Die moet eerst uit zijn portefeuille verdwijnen alvorens hij aan de slag kan gaan bij Anderlecht. Maar dat lijkt niet vanzelfsprekend.

Anderlecht aanvaardt extreme clausule…

Toch slaagde Van Holsbeeck erin om begin januari met Kenny Saief al een versterking naar het Astridpark te halen. De Israëliër werd gehuurd van AA Gent met een aankoopoptie van 3,5 miljoen.

Saief maakte deel uit van de Gentse ploeg die in 2015 kampioen werd en stond hoog op het verlanglijstje van Vanhaezebrouck die daar toen trainer was. Met Sels, Kums en nu ook Saief beschikt Anderlecht trouwens al over drie spelers die drie jaar geleden de landstitel vierden.

AA Gent wilde met een clausule in het contract van Saief voorkomen dat ‘een club zonder geld’ alsnog grote vissen zou binnenhalen

AA Gent speelde het echter slim. Het liet in het contract van Saief een clausule opnemen waarin Anderlecht verplicht werd de aankoopoptie voor de middenvelder meteen te lichten als het in januari nog een speler kocht. De Buffalo’s wilden op die manier voorkomen dat ‘een club zonder geld’ alsnog grote vissen zou binnenhalen.

…maar koopt die daarna weer af

Op die manier veroordeelde Anderlecht zichzelf tot de huurmarkt, maar daar werd al snel een mouw aangepast. Stanciu vertrok voor om en bij de 4,5 miljoen naar Sparta Praag en niet veel later sloeg ook aanvoerder Hanni voor 8 miljoen euro de deuren van het Constant Vanden Stockstadion achter zich dicht. De Algerijn was al langer ongelukkig bij Anderlecht en koos voor een Russisch avontuur bij Spartak Moskou.

Met ook een mogelijke transfer van Dendoncker in het vooruitzicht, moest Anderlecht dringend op zoek naar versterkingen. Op de huurmarkt bleek dat niet zo eenvoudig en dus werd de clausule in het contract van Saief afgekocht bij AA Gent voor zo’n 200.000 euro. Daardoor konden de Brusselaars Morioka van Waasland-Beveren alsnog definitief overnemen voor drie miljoen euro.

Geen nieuwe spits

Een vervanger voor Hanni werd dan misschien wel gevonden in de persoon van Morioka. Het hoofddoel, een nieuwe spits, werd niet gehaald. Oudgediende Aleksandar Mitrovic leek lange tijd op weg naar een tweede paars-witte hoofdstuk in zijn carrière. De Serviër wilde bij Anderlecht zijn selectie voor het aankomende WK veiligstellen. Hij was al in Brussel, toen de onderhandelingen op het laatste moment afsprongen. De flamboyante aanvaller werd uiteindelijk bij Fulham gestald.

Anderlecht toverde met Liverpool-huurling Lazar Markovic wel nog een verrassing uit de paars-witte hoed, maar het valt af te wachten of die opnieuw naar zijn oude niveau kan toegroeien. Hopelijk voor hem komt hij niet in de categorie Marin-Djuricic terecht. Dat waren rastalenten die bij Anderlecht hun carrière nieuw leven wilden inblazen, maar daar nooit echt in slaagden.

Als Morioka zich een waardige vervanger van Hanni toont, Dendoncker het hoofd na een gemiste transfer koel houdt en Teo zijn neus voor doelpunten terugvindt, kan het in de play-offs nog spannend worden

Teodorczyk blijft zo ook in de tweede seizoenshelft de eerste spits van Anderlecht. De Pool werd bij verscheidene clubs te koop aangeboden, maar hij verkoos een verlengd verblijf in Brussel boven een transfer. Het gebrek aan een nieuwe spits hoeft nog niet het einde te betekenen. Als Morioka zich een waardige vervanger van Hanni toont, Dendoncker het hoofd na een gemiste transfer koel houdt en Teo zijn neus voor doelpunten terugvindt, kan het in de play-offs nog spannend worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, RSC Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni