Doodziek Anderlecht verdrinkt aan de kust

© PhotoNews
| Anderlecht maakte niets klaar tegen Oostende. Ook Sven Kums kreeg de paars-witte motor niet aan de praat.

Anderlecht kreeg in de eerste helft op bezoek bij Oostende geen voet aan de grond. Het slikte snel twee tegendoelpunten en van die mokerslag herstelde het nooit echt meer. Een korte heropleving na de pauze was na een rode kaart voor Dendoncker geen lang leven beschoren.

Na het debacle van vorig weekend tegen rode lantaarn KV Mechelen, waarbij paars-wit niet verder geraakte dan een 2-2-gelijkspel, haalde coach Vanhaezebrouck verschroeiend uit. “Het is tijd dat de spelers die zich met Anderlecht vereenzelvigen opstaan.” De persbabbel in aanloop naar de confrontatie met KV Oostende beloofde veel goeds. “Ze hebben de boodschap begrepen.”

Slaapkop Ganvoula

Quod non. Bjelica had als oprukkende flankverdediger dit seizoen nog geen enkele assist achter zijn naam staan, maar daar kwam na zeven minuten tegen Anderlecht verandering in. Zijn voorzet vanop de linkerflank werd door Dendoncker voorbij zijn eigen doelman gedevieerd. Nog geen tien minuten later wist Oostende vanop hoekschop de score al te verdubbelen.

Ganvoula stond te slapen aan de tweede paal en liet Tomasevic de bal helemaal vrij terug voor doel brengen. Daar stond Milic op de goede plek om het leer door een bos van benen tegen de netten te rammen. Zo zat Anderlecht na een kwartier spelen alweer in zak en as. Het ideale moment voor de bekritiseerde spelers om op te staan, maar dat gebeurde niet. Het was werkelijk huilen met de pet op.

Dubbele premie

Het enige gevaar dat Anderlecht in de eerste helft wist te creëren was een zwieper van Obradovic en een een-tweetje tussen Morioka en Ganvoula. De Fransman kreeg de kans om zijn fout van bij de tweede tegengoal goed te maken, maar de spits schoot onbesuisd naast. Oostende had met een counter paars-wit nog voor de rust volledig kunnen uittellen, maar Zivkovic speelde iets te laat in op Canesin waardoor Dendoncker nog bij de bal kon.

Anderlecht had bij een 2-0-tussenstand aan de rust zo weer voldoende stof tot nadenken. Ook Marc Coucke zag de bui al hangen, maar wel om een andere reden. De toekomstige voorzitter van Anderlecht is nog tot 1 maart actief bij de Kustboys. Hij beloofde zijn spelers een dubbele premie bij een overwinning en liet via Twitter weten alvast te beginnen sparen.

Anderlecht herleeft even…

Na een eerste helft om snel te vergeten, vatte Anderlecht de tweede periode veel beter aan. Morioka slalomde zich naar een reuzekans op de aansluitingstreffer, maar de Japanner trapte angstig tegen een verdediger. Ondertussen was ook Teodorczyk tussen de lijnen gekomen. De Pool op overschot versierde bijna een strafschop, maar scheidsrechter Boucaut legde de bal net buiten de grote rechthoek.

De aanvalsgolven van Anderlecht deden het beste vermoeden. Een paars-wit doelpunt hing in de lucht, maar het nodige geluk ontbrak. Een vrije trap van Saief spatte uiteen op de onderkant van de dwarsligger. Oostende hapte naar adem, maar had na een perfect uitgespeelde counter wel de kans om de partij in een beslissende plooi te leggen. Canesin verloor echter zijn cool en trapte hoog over.

… tot Dendoncker aan de noodrem trekt

Even leek de Brusselse recordkampioen op weg naar een remonte, tot Dendoncker zo’n twintig minuten voor tijd tegen een rode kaart aanliep. De kapitein had geen antwoord op een fabuleuze versnelling van Zivkovic en zag geen andere oplossing dan hem tegen de grond te werken.

Daarna was het over en out voor Anderlecht. Enkel Saief probeerde er nog iets van te maken. Zo blijft Anderlecht in hetzelfde bedje ziek en ziet het de achterstand op leider Club Brugge alsmaar groter worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?