Anderlecht voert strijd tegen huisjesmelkers en leegstand op

© PhotoNews
| Huisjesmelkerij.

De gemeente Anderlecht maakt van de strijd tegen huisjesmelkers een prioriteit. Ook eigenaars van leegstaande panden worden geviseerd, zo schrijft de krant La Capitale dinsdag.

"Het wordt een complex werk van lange adem, maar samen met de politie- en netheidsdiensten zullen we het fenomeen aanpakken. Deze huisjesmelkers verhuren woningen die overbevolkt zijn of niet voldoen aan de voorschriften. Ze kennen geen scrupules", zegt schepen van Stedenbouw Alain Kestemont (Défi).

Zodra de gemeente een klacht krijgt over een huisjesmelker stuurt ze controleurs ter plaatse. Zij kunnen een proces-verbaal opstellen en overmaken aan het parket, dat op zijn beurt de huisjesmelker kan vervolgen. In de praktijk gebeurt dat enkel bij ernstige inbreuken, maar dan nog kan Anderlecht een administratieve boete opleggen.

Leegstand

Ook de strijd tegen leegstand wordt in de gemeente opgevoerd. Sinds de start van de legislatuur werden er 195 pv's opgesteld voor verlaten gebouwen of terreinen. De preventiedienst van Anderlecht zal die allemaal bezoeken om te bekijken welke leegstaande panden gekraakt worden. De krakers zullen uitgezet worden en de eigenaars wordt gevraagd om hun eigendom hermetisch af te sluiten.

"Door die werkwijze te hanteren beschikt de gemeente over een inventaris die up-to-date is", aldus Kestemont. "Bovendien hebben we de garantie dat de politie de panden bezocht. Het uiteindelijke doel is om de lijst zo veel mogelijk te zuiveren en de adressen te markeren die geen onderwerp uitmaken van geldige geschillen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?