MIVB tram- en bushalte Wijnheuvelen

| Het pand waarover het gaat, bevindt zich in de buurt van de tramhalte Wijnheuvelen.

Huisvestingsmaatschappij uit Schaarbeek staat terecht voor huisjesmelkerij

© Belga - BRUZZ
22/04/2024

Dinsdag verschijnt een woonmaatschappij uit Schaarbeek voor de correctionele rechtbank. Het huisvestingsbedrijf staat terecht omdat het onhygiënische woningen verhuurd zou hebben aan mensen in een kwetsbare positie, en daarmee abnormaal hoge winsten zou hebben opgestreken.

Het bedrijf verhuurde onhygiënische appartementen in een gebouw aan de Wijnheuvelenstraat aan mensen zonder papieren. De huisvestingsmaatschappij zette de huurders uiteindelijk met harde hand op straat in april 2022.

Van het twintigtal ex-huurders dagen er nu elf de woonmaatschappij die eigenaar is van het gebouw voor de rechter. Ze willen dat het gerecht het gebouw in beslag neemt wegens huisjesmelkerij. Als dat inderdaad gebeurt, krijgt het OCMW het gebouw ter beschikking gesteld om het pand op te knappen en tijdelijk te verhuren.

Veiligheids- en hygiënevoorschriften

Het Schaarbeekse vredegerecht oordeelde eerder al enkele malen in het voordeel van de voormalige huurders. De eigenaar was namelijk niet in orde met de veiligheids- en hygiënevoorschriften.

“De uitbuiting waar deze huurders - voornamelijk mensen zonder papieren - het slachtoffer van zijn geworden is geen spijtig onvermijdelijk voorval,” zo reageert het Front Tegen Huisuitzettingen dat de ex-huurders bijstaat. “Deze toestanden worden veroorzaakt en in stand gehouden door oude en recente politieke keuzes. Hierbij gaat het volgens ons om de marktwerking bij huisvesting, de verwaarlozing van het recht op onderdak door de overheid en de straffeloosheid van malafide eigenaren,” zo stelt de actiegroep.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni