Anderlechtse hulpopvoeders zijn povere verloning beu

© ACV Openbare Diensten
| Fabrice Cumps, schepen van Onderwijs in Anderlecht, ging in gesprek met de hulpopvoeders.

Een honderdtal hulpopvoeders op de Nederlandstalige en Franstalige basisscholen in Anderlecht protesteerde woensdagochtend aan het gemeentehuis. De manifestanten vragen een eerlijke verloning.

Hulpopvoeders in Anderlecht worden nog steeds betaald volgens het laagste loonbarema E binnen de lokale besturen. “Hun werkdruk stijgt en hun verantwoordelijkheden nemen toe. Toch werken zij tegen een wedde dat net boven de armoedegrens ligt”, licht vakbondsman Rudi De Coster de stakingsactie toe. Hij voert al anderhalf jaar gesprekken over een loonsverhoging.

Vormingsplan

Afgelopen zomer werd een protocolakkoord bereikt, waarbij de hulpopvoeders in twee fasen kunnen opklimmen naar een hogere weddeschaal. Zij die een diploma hebben, maakten meteen aanspraak op een verhoogd barema. Voor het overgrote deel (zo’n 100 hulpopvoeders) werd geen oplossing gevonden.

“Ondanks hun anciënniteit en de vele vormingen die zij de voorbije jaren hebben gevolgd, wordt hen gevraagd opnieuw een opleiding van 150 uur te volgen”, aldus De Coster. “Maar er zouden slechts 20 opvoeders per jaar die vorming kunnen krijgen, waardoor het nog zes jaar duurt voor alle hulpopvoeders een aanvaardbaar wedde krijgen.”

Weinig vooruitgang

Intussen blijft het wachten op meer informatie over dat vormingsplan, hekelt De Coster. “Hulpopvoeders in alle andere gemeenten in het Gewest werken volgens barema D of zelfs C. Wij hebben altijd de voorkeur gegeven aan een onderhandelde oplossing, maar er wordt met de gemeente Anderlecht onvoldoende vooruitgang geboekt.”

De hulpopvoeders van de gemeente Anderlecht werken in de Nederlandstalige en Franstalige basisscholen, waar zij voor en na de schooluren, op woensdagnamiddag en tijdens de schoolvakanties op de kinderen letten. Verder worden zij regelmatig ingeschakeld om leerkrachten te vervangen. Een aantal van hen is actief in het bijzonder onderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?