Anderlechtse leerlingen houden actie voor schoolstraat

Godfried Roelant
© BRUZZ
26/10/2018

Bij de ouders en leerlingen van de Steinerschool Brussel en het Sint-Niklaasinstituut (SNI) in Anderlecht weerklinkt de roep om een schoolstraat steeds luider. Om die eis kracht bij te zetten hielden zij deze ochtend een protestactie voor de schoolpoort. “Sensibiliseren alleen is niet genoeg”, zegt Geert De Cock van het oudercomité van de Steinerschool aan BRUZZ.

Met veel kabaal, spandoeken en graffiti werd de Vogelenzangstraat in Anderlecht deze ochtend even het speelterrein van de voetganger en de fietser. Een halfuur lang werd de straat deels bezet door ouders en leerlingen van de Steinerschool Brussel en het Sint-Niklaasinstituut (SNI).

Bottleneck-effect

Op die manier willen ze druk zetten op het gemeentebestuur om de straat die uitgeeft op beide scholen het statuut van schoolstraat te geven. “Sensibiliseren alleen is niet genoeg, het is tijd voor actie. Elke dag krioelt het hier van de auto’s. Met al die fietsers en voetgangers krijg je een soort van bottleneck-effect”, zegt Geert De Cock van het oudercomité van de Steinerschool aan BRUZZ.

“We hebben bij de gemeente al langer een aanvraag lopen om van de Vogelenzangstraat een schoolstraat te maken. Maar schepen van Mobiliteit Françoise Carlier (MR) ziet daar het nu niet van in. Ze blijft steken in een en-en-verhaal waarbij auto’s en zwakke weggebruikers zonder problemen naast elkaar kunnen functioneren. Dat idee is hier achterhaald, want er is gewoonweg te weinig plaats.”

‘Rood-groene coalitie moet voor kentering zorgen’

De Cock hoopt dat het volgende gemeentebestuur er andere ideeën op nahoudt. Al verwacht hij ook nog meer inspanningen van de ouders zelf.

“De komende zes jaar krijgen we een rood-groene coalitie in Anderlecht. Het lijkt mij logisch dat zij zich wel zullen profileren op dit thema. Maar ook de ouders moeten nog meer hun duit in het zakje doen. Zo proberen wij iedere ouder ervan te overtuigen de auto achter te laten op de parking in de Britse-Soldaatlaan en van daar met zoon of dochter naar school te stappen”, aldus De Cock nog.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Luchtkwaliteit , Steinerschool Brussel , Sint-Niklaasinstituut , schoolstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni