Antiek en design uit Hotel Le Palace onder de hamer

© Belga
08/06/2021

Veilinghuis BVA Auctions veilt antiek en design uit Hotel Le Palace, dat gasten als het prinselijk paar van Monaco, prins Philip van Engeland en Brigitte Bardot over de vloer kreeg. Onder meer een cilinderbureau, salontafel, vier boekenkasten en dressoirkast in Louis XVI-stijl gaan onder de hamer.

Het overdadige en luxueuze interieur van Le Palace in Brussel was van de hand van de Franse architect Alban Chambon (1847-1928). Hij ontwierp een interieur in de destijds populaire neoclassicistische Louis XVI-stijl. Ook de cilinderbureau, salontafel, vier boekenkasten en een dressoirkast uit de veiling zijn ontworpen in die Louis XVI-stijl.

Daarnaast maken ruim 50 vintage meubelen van het Duitse merk Bretz uit het begin van deze eeuw deel uit van de veiling: design fauteuils, banken, chaise longues en een grote fauteuil "Klimt", speciaal ontwerpen voor de hotelkamer met Gustav Klimt-thema. Uit het oorspronkelijke interieur van 1910 komt ook een set marmeren beelden van vrouwen en een van de originele bakelieten telefoons.

Beroemde gasten

Hotel Le Palace opende zijn deuren in 1910. In de 100 jaar die volgden kwam er een stoet van gekroonde en beroemde hoofden logeren, waaronder het prinselijk paar van Monaco, Prins Philip van Engeland, Koning Hussein van Jordanië en Prins Bernhard van Nederland. Maar ook Rita Hayworth, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot en Orson Welles passeerden de revue.

Het hotel was al bij de opening een echte voorloper op vlak van design en innovatie. De gevel in Art Nouveau-stijl werd eigenlijk gezien als 'te modern' voor een luxehotel en het interieur, met centrale verwarming, een badkamer, elektrisch licht en een telefoon in alle 400 kamers, was voor 1910 ultra-innovatief en het toppunt van luxe.

Renovatie

Het interieur en de buitenkant van Le Palace wordt op dit moment uitgebreid gerestaureerd en vernieuwd. Een deel van het oude interieur wordt nu geveild, om plaats te maken voor meubelen van de hoogste kwaliteit en aan actuele standaarden te voldoen.

De geschiedenis van het hotel wordt wel meegenomen in de renovatie. Op 1 september heropent La Palace onder de naam DoubleTree by Hilton. De veiling loopt tot 17 juni, op 16 juni vindt de kijkdag plaats in Brussel. Meer info op de website van BVA Auctions.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni