Italiaanse architecten vullen bekendste Brusselse braakland

Palace Crowne Plaza Rogier DoubleTree hotel Hilton Palace Crowne Plaza Rogier DoubleTree hotel Hilton
© Onsite Studio en Piovenefabi
| De onbebouwde hoek bij het Rogierplein verdwijnt
© Onsite Studio en Piovenefabi
| De onbebouwde hoek bij het Rogierplein verdwijnt

Een van de bekendste en meest zichtbare stukken braakland in Brussel verdwijnt definitief. De hoek van het Rogierplein en de Kruidtuinlaan wordt opgevuld met een nieuw hotel, een uitbreiding van Crowne Plaza. Een Italiaans team van ontwerpers won de architectuurwedstrijd.

Het was de Zweedse hoteleigenaar Pandox die samen met het team van de Brusselse bouwmeester op zoek ging naar een ontwerper. Bouwmeester Kristiaan Borret zet al enkele jaren in op wedstrijden voor privéprojecten. Bedrijven stapten in het verleden vaak meteen naar grote architectuurbureaus, maar dat verandert langzaam.

Door de prominente locatie van het stuk grond was er veel interesse in de wedstrijd. Maar liefst 72 teams stelden zich kandidaat. Na een eerste selectie mochten vijf ontwerpers plannen tekenen. De winnaar werd donderdag bekendgemaakt: de Italiaanse bureaus Onsite Studio en Piovenefabi tekenen de hoteluitbreiding.

Het is niet het eerste hotel van Onsite Studio, in het Italiaanse Milaan bouwden ze een strak gebouw aan het Piazza Duca d’Aosta.

Dakterras met Kruidtuinzicht

Ze stellen voor Brussel een "verfijnd project" voor, in de woorden van de Brusselse bouwmeester. De golvende gevel verwijst naar de ramen van het oude hotel in geometrische art-nouveaustijl. Op elke verdieping komen groendaken, het dak is een tuin.

Onsitestudio Hotel Milaan
© Onsite Studio
| De Italiaanse architecten ontwierpen eerder ook al dit hotel aan het Centraal Station in Milaan

De architecten volgen de logica van een klassiek stedelijk bouwblok en stellen 'een gebouw van gebouwen' voor, een uitbreiding die lijkt te bestaan uit twee stukken. Dat creëert een indruk van verschillende losse gebouwen naast elkaar, terwijl het hotel wel degelijk het grootste deel van het bouwblok inneemt.

In het midden komt een nieuwe ingang naar het hotel. Via een lift zal je naar een bar en restaurant kunnen op de bovenste verdiepingen. Er komt ook een dakterras met een zicht op de Noordwijk, de Kruidtuin en het stadscentrum.

De werken moeten beginnen in 2019, en afgerond zijn in 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?