| Jongeren van Belgian Youth Against Racism

Antiracismebeweging na BLM-betoging: 'Fouten gemaakt aan beide kanten'

KVDP
© BRUZZ
10/06/2020

"Er zijn fouten gemaakt door de politie en door de betogers." Dat zegt jongerenbeweging Belgian Youth Against Racism drie dagen na de Black Lives Matter-betoging die in rellen eindigde. Die organisatie pleit voor een dialoog tussen jongeren en politie.

"In Brussel is de betoging helemaal fout gelopen door een kleine groep mensen", zegt Inas Djelloul van Belgian Youth Against Racism (BYAR). "Het ging waarschijnlijk niet om deelnemers van de betoging, want zij hebben de boodschap niet begrepen. Door de rellen begrijpen we dat de politie op die manier moest tussenkomen en dat ze een grote groep mensen moest oppakken, maar er zaten ook heel veel onschuldigen bij die groep gearresteerden."

Inas heeft contact gehad met een twintigtal arrestanten die naar eigen zeggen onterecht in de cel werden gegooid. "Het waren onschuldige mensen, geen relschoppers, die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren", meent Djelloul. "Er waren minderjarigen. De handen van sommige jongeren waren zo hard aangespannen dat ze er blauwe plekken en opgezwollen polsen aan overhielden."

'Vragen meer begrip van politie'

Wie na de betoging gearresteerd werd, belandde in de kazerne van Etterbeek. In de loop van de nacht werden zij op verschillende plekken in Brussel vrijgelaten en daar toont BYAR weinig begrip voor.

"Die jongeren waren vaak alleen en konden niet naar huis. Wij hebben vrijwilligers opgetrommeld om hen op te halen, maar dat is geen manier van handelen", vindt Djelloul. "Sommigen hadden de dag nadien een examen en waren getraumatiseerd." Djelloul vindt dat de politie meer begrip kon tonen voor de situatie van die jongeren.

'Geen pantserpolitie'

Volgens BYAR hebben enkele getuigenissen ook betrekking op mishandeling door de politie. "Die getuigenissen zijn wij nog aan het bekijken. Wij sluiten niet uit dat we daarmee naar Comité P stappen", aldus Djelloul.

"Aan beide kanten zijn er fouten gemaakt", geeft zij aan. "Wij pleiten voor een dialoog tussen politie en jongeren. Wij willen geen 'pantserpolitie', maar de politie als vriend."

Dat BYAR in de nabije toekomst opnieuw op straat komt, sluit de organisatie niet uit. Djelloul: "Etnische profilering bestaat nog altijd. Racisme kan niet in een samenleving anno 2020, dus we hebben nog genoeg redenen om op straat te komen." Wel wil de antiracismebeweging een maand zonder protest, om de tijd en ruimte te bieden voor dialoog met de politie en om meer duidelijkheid te scheppen rond de gebeurtenissen van afgelopen zondag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, politie, antiracisme, black lives matter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni