© Jasmijn Post | WeLoveBXL wil jongeren samenbrengen, coachen en aan een job helpen.

'Antwerps' jongerenproject Molenbeek start volgend jaar

SN
15/12/2017
Updated: 15/12/2017 18.45u

Het nieuwe jongerenproject in Sint-Jans-Molenbeek krijgt stilaan vorm. Met WeLoveBXL wil de Antwerpse Sihame El Kaouakibi de Molenbeekse jongeren samenbrengen en aan een job helpen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) steunt het project voor 100.000 euro.

Sinds deze week staat de website van WeLoveBXL online, de toekomstige ontmoetingsplaats voor jongeren in Sint-Jans-Molenbeek. Ondernemer achter het project is Sihame El Kaouakibi, die in Antwerpen succes oogst met jongerenprojecten Let’s Go Urban en WannaWork.

WeLoveBXL komt er in de Event Brewery, op de hoek van de Delaunoy- en de Vierwindenstraat. De voorbereidingen zijn nog aan de gang. Begin 2018 hoopt WeLoveBXL te starten.

Sihame El Kaouakibi tekent het contract bij Event Brewery.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) steunt het project voor 100.000 euro. Die dient enkel voor de opstart, nadien moet WeLoveBXL op zoek naar privéfinanciering.

Oorspronkelijk was er sprake van een deradicaliseringsproject. Maar dat is niet langer de bedoeling. “Het opzet is breder. We willen alle mogelijke jongeren bereiken, niet alleen zij die geradicaliseerd zijn,” preciseert het kabinet-Jambon.

Bottom-up

“We zijn nog volop aan het kijken met welke Molenbeekse partners we in zee zullen gaan,” zegt Anaïs Bouzidi van WeLoveBXL. “Want we willen echt wel bottom-up werken. We moeten het warm water niet opnieuw uitvinden. Er zijn veel sociale organisaties in Molenbeek die uitstekend werk leveren met jongeren. Wij willen vooral de rol van facilitator opnemen.”

We moeten het warm water niet opnieuw uitvinden. Er zijn veel sociale organisaties in Molenbeek die uitstekend werk leveren

Anaïs Bouzidi van WeLoveBXL

WeLoveBXL werkt rond drie pilaren: play, grow en work. Het moet dus een plaats worden waar jongeren zich kunnen amuseren, maar waar ze ook coaching krijgen en een job kunnen vinden. Net zoals WannaWork in Antwerpen wil het project bedrijven en jongeren dichter bij elkaar brengen.

“Qua aanpak leunt WeLoveBXL inderdaad aan bij de projecten in Antwerpen, maar de organisatiestructuur staat daar volledig los van,” benadrukt Bouzidi.

Politieke discussies

Dat het jongerenproject niet naar een Brusselse maar een Antwerpse ondernemer ging, lag politiek even moeilijk in de gemeente Molenbeek. Oppositiepartij PS had daar vragen bij, en ook Groen-schepen Annalisa Gadaleta vroeg zich af waarom de steun niet naar een bestaande Molenbeekse organisatie kon gaan.

Maar zowel burgemeester Françoise Schepmans (MR) als Gadaleta zijn in principe positief over het project. “Belangrijk is dat we draagvlak creëren en het project goed afstemmen op de andere Molenbeekse organisaties,” zegt Schepmans.

WeLoveBXL wil zich in ieder geval ver weg houden van politieke discussies en focussen op de voorbereidingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Onderwijs, Jongeren, Françoise Schepmans, Jan Jambon, Annalisa Gadaleta, WeLoveBXL, Sihame El Kaouakibi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie