Een apotheek in Brussel

| Een apotheek in Brussel.

Apothekers slaan alarm: ‘Als het zo doorgaat, komt de wachtdienst in gevaar’

TH
20/03/2020

Mensen hamsteren niet alleen voedsel uit angst voor het coronavirus, ook medicijnen worden en masse ingeslagen. Apothekers draaien overuren en zitten met de handen in het haar. “We zijn uitgeput. Het wordt steeds moeilijker om de wachtdienst te verzekeren.”

“Het zijn zware dagen”, zucht Stefaan Timperman, zelf apotheker én voorzitter van de beroepsvereniging voor apothekers. “Mensen zijn bang en komen voor het minste naar de apotheek. Een huisarts kan zijn deur sluiten en zeggen dat hij of zij enkel nog telefonisch bereikbaar is. Wij hebben die luxe niet.”

Het gaat zelfs zo ver dat de apothekers in sommige gevallen de rol van huisarts moeten overnemen. “Voor pijnstillers als Paracetamol en Dafalgan is er nu een officiële richtlijn: één doosje per gezin. Dat vormt dus geen probleem. Maar sommige klanten willen nu pots een grote voorraad chronische medicijnen inslaan, voor bijvoorbeeld diabetes of hartproblemen. Het probleem is dat ze naar ons komen zonder voorschrift. Dan moet de apotheker eerst nog naar de huisarts bellen, met veel tijdverlies tot gevolg. En één apotheker heeft me zelfs al laten weten dat hij de diagnose van een ooginfectie heeft moeten doen. Dat is uiteraard niet de bedoeling.”

Apotheek van wacht

De beroepsvereniging van apothekers trekt dan ook aan de alarmbel. “Wij willen iedereen vragen om enkel naar de apotheek van wacht te gaan als het écht hoogdringend is. Wacht anders alstublieft tot de volgende dag. Een apotheker met wachtdienst slaapt namelijk, tot iemand hem of haar wakker belt. Dan is het heel frustrerend om te moeten opstaan voor een futiliteit. Zeker als je weet dat onze apothekers ook overdag al onder zware druk staan. Als huidige situatie aanhoudt, wordt het voor ons steeds moeilijker om de wachtdienst te blijven verzekeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronacrisis, corona, wachtdienst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni