‘Artiesten verliezen gemiddeld 4.400 euro door coronavirus’

EDB
© BRUZZ
18/03/2020

Volgens kunstenplatform State of the Arts (SOTA) verliezen de zelfstandige kunstenaars in ons land gemiddeld 4.400 euro als gevolg van de coronamaatregelen. Ook Brusselse artiesten worden daarbij hard getroffen. Het platform roept op tot de oprichting van een noodfonds én een taskforce om alles in goede banen te leiden.

De 31-jarige actrice Evgenia Brendes woont bijna twee jaar in Schaarbeek en zou dit voorjaar in twee verschillende voorstellingen te zien zijn. Daar stak het coronavirus een stokje voor. “Vorige donderdag kreeg ik het nieuws dat beide voorstellingen afgeschaft werden. Dat betekent dat ik tot 20 april zo goed als werkloos ben.”

Omdat Brendes niet de enige cultuurwerker is die getroffen werd, voerde kunstenplatform een enquête uit. Zo’n 400 respondenten gaven een concreet cijfer voor hun persoonlijke gederfde inkomsten. “Daaruit blijkt dat cultuurwerkers gemiddeld 4.400 euro verliezen. De mediaan ligt op 2.500 euro. Samen tikken hun verliezen aan tot zo’n 1,75 miljoen euro,” klinkt het.

“Om de getroffen artiesten te helpen, pleiten we voor een hele rij maatregelen, waaronder een noodfonds en een taskforce met kennis van het veld om te beslissen wie wat krijgt,” vertelt Katrien Reist van SOTA. “Het betreft hier immers mensen met vaak erg zwakke statuten, die soms hun volledige loon kwijtspelen.”

Dagcontracten

Brendes zelf mag in vergelijking met enkele collega’s nog van geluk spreken, zegt ze zelf. “Ook ik werk met dagcontracten, maar ik heb het grote geluk dat ik over het kunstenaarsstatuut beschik. Daarom heb ik nu recht op een uitkering, maar veel andere artiesten hebben dat geluk niet.”

Volgens Brendes zou het daarom niet slecht zijn moest de sector vaker werken met contracten van bepaalde duur. “Het is geen oplossing voor alles, maar het biedt artiesten toch al een beetje meer zekerheid.”

Ook SOTA grijpt de gelegenheid aan om de uiterst fragiele inkomstenstructuur waarmee culturele freelancers te maken krijgen, aan de kaak te stellen. “Deze crisis bewijst opnieuw hoe ver we nog afstaan van een degelijk sociaal kader voor deze sector. We moeten krachtiger werk maken van fair practice in de cultuursector.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Cultuurnieuws, cultuursector, state of the arts, evgenia brendes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni