Operatiezaal in het AZ VUB Universitair ziekenhuis

| Archiefbeeld

Artsen mogen controles verwachten op naleven van essentiële ingreep-maatregel

HD
© Belga
18/04/2020

De inspectiediensten van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) en de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid gaan controleren of artsen de maatregel respecteren om enkel essentiële consultaties en ingrepen uit te voeren, omdat die soms niet zou worden nageleefd. "Wij hebben meldingen gekregen van hoofdartsen dat ze onder druk worden gezet om andere ingrepen op te starten", verklaart Jo De Cock, administrateur-generaal van het RIZIV.

Woensdag werden de maatregelen tot 3 mei verlengd. Dat betekent dat ook artsen minstens tot dan enkel essentiële consultaties en ingrepen mogen uitvoeren. Die maatregel wordt echter soms niet langer toegepast, blijkt uit een brief die vrijdagochtend naar de betrokken organisaties van gezondheidszorgverstrekkers werd gestuurd door de FOD Volksgezondheid, het RIZIV, de Risk Management Group en het FAGG.

De verschillende diensten zouden meldingen hebben ontvangen van medische activiteiten die niet beantwoorden aan de richtlijnen die Sciensano voor dokters heeft geformuleerd. Volgens De Cock worden enkele hoofdartsen vanwege competitie met andere ziekenhuizen onder druk gezet om toch bepaalde niet-essentiële ingrepen uit te voeren. Daarom zullen de betrokken diensten een monitoringsysteem ontwikkelen om na te gaan, via prijsstelling bijvoorbeeld, of een ingreep essentieel is.

Steekproeven

Er zullen daarvoor ook steekproeven worden uitgevoerd. "We gaan onze inspectiediensten vragen om vast te stellen wat er in de praktijk gebeurt", bevestigt De Cock. Het RIZIV zal daarbij bekijken hoeveel iedereen aanrekent en of er verschillen zijn tussen instellingen en verstrekkers die niet verklaarbaar zijn, klinkt het op het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid, Maggie De Block.

In de brief wordt ook een definitie gegeven van wat onder dringend en noodzakelijk verstaan moet worden. Dat zijn dus alle lopende levensnoodzakelijke therapieën zoals chemotherapie of dialyse. Maar ook behandelingen van chronische en psychische aandoeningen waarvoor uitstel zou leiden tot onomkeerbare of onaanvaardbare verergering van de gezondheidstoestand, kunnen worden voortgezet, net als preventieve noodzakelijke handelingen zoals vaccinaties en neonatale screening.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronamaatregelen, artsen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni