| Brusselse veiligheidsraad maakte donderdag de beslissing om nog geen nieuwe maatregelen in te voeren.

Artsen niet overtuigd na Brusselse veiligheidsraad: 'Een Belgisch compromis'

DL
© BRUZZ
07/08/2020

Vincent Janssen, voorzitter van de Brusselse huisartsenkring en Kenneth Coenye, hoofdarts van Kliniek Sint-Jan reageren bezorgd op de beslissing die de Brusselse regering donderdag nam om nog geen nieuwe maatregelen in te voeren en nog te wachten met een algemene mondmaskerplicht. “Eigenaardige conclusie om te wachten tot je overal een dramatische piek bereikt.”

“Het lijkt me helaas weer een beetje een Belgisch of Brussels compromis,” zegt Janssen in Terzake. Hij begrijpt dat het heel complex is voor de regeringen om beslissingen te maken en die dan ook te laten uitvoeren, maar hij vindt toch dat ze een vreemde conclusie gemaakt hebben.

“Het is volgens mij eigenaardig om te zeggen: we hebben nog niet overal een dramatische piek bereikt dus we wachten rustig nog even af,” legt hij uit. “Wetende dat wanneer je dan nieuwe maatregelen neemt, het nog tijd zal vragen om die te laten uitvoeren.” Een meer preventieve aanpak lijkt Janssens meer aan de orde.

"Het gaat hier om een belangrijke epidemie met belangrijke consequenties, niet alleen voor patiënten maar ook voor verzorgend personeel"

Vincent Janssens, voozitter van de Brusselse huisartsenkring

Betere communicatie

Daarnaast moet het volgens Janssens ook verduidelijkt worden waarom het dragen van een masker zinvol is: “Een masker dragen is in eerste instantie ook een teken van respect, dat je wil vermijden dat iemand anders kan besmet geraken door jou," klinkt het. Hij beseft dat dat in Brussel niet zo vanzelfsprekend is door de diverse culturen en taalbarrières. “Maar je moet toch je bevolking ernstig nemen en de tijd nemen om het goed uit te leggen," zegt hij.

Dat beaamt ook professor Dirk Devroey, voorzitter van de vakgroep Huisartsgeneeskunde en Chronische zorg aan de VUB in Het Laatste Nieuws: “Mensen moeten nog duidelijker op de gevaren gewezen worden," klinkt het. Hij ziet nog te vaak dat het masker wordt afgezet onder vrienden terwijl het masker volgens hem ‘een teken van vriendschap en respect’ moet worden.

Impact van mondmaskers

Kenneth Coenye gaf zelf het advies voor een algemene mondmaskerplicht. “Een vereenvoudigde maatregel voor alle negentien gemeentes van Brussel is voor de bewoner en de bezoeker gewoon veel simpeler om te begrijpen,” legt hij uit. Al is er nog discussie over de juiste impact van de mondmaskers. “Zweden en Nederlands vinden het niet nuttig,” vertelt Coenye. “Maar mijn persoonlijke mening is dat als een mondmasker maar voor 50 procent transmissie reductie zorgt, dan is dat 50 procent gewonnen.” In Spanje en Italië werd het mondmasker wel al overal verplicht en daar stijgen de cijfers ondertussen al minder snel.

Professor Devroey trekt het nut van de mondmaskerplicht echter in twijfel. “Mondmaskers hebben minder zin in de buitenlucht dan binnen in een gebouw,” zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Hij wijst er ook op dat mensen heel flexibel omspringen met de mondmaskers: “Zo’n masker is gemakkelijk te verbergen onder de kin, en is in no time op de juiste plaats wanneer de politie in de buurt is.” Goede controle is volgens hem essentieel, maar moeilijk te verwezenlijken. Daarom is hij eerder voorstander van een vervroegd sluitingsuur voor de cafés, waar er geen controle kan uitgevoerd worden op de bubbels en waar de regels vaak niet gerespecteerd worden.

Gevaarlijke situatie

Beiden artsen vinden het terecht dat de avondklok in Brussel niet wordt ingesteld. “Zo’n maatregel kan je heel moeilijk afdwingen,” zegt Janssens. Maar er moet toch meer gedaan worden door de Brusselse regering, luidt het. De curve vlakt weliswaar af maar het aantal mensen dat positief test stijgt nog. Dat maakt volgens Coenye de situatie nog gevaarlijker. “In de eerste golf werden alleen heel zieke mensen getest,” vertelt hij. Nu worden ook mensen getest die geen of amper symptomen hebben en die gecontacteerd worden omdat ze op reis willen vertrekken of via contact tracing. “Dat zijn mensen die er geen last van hebben en gewoon in de maatschappij rondlopen, die hun dagdagelijkse bezigheden hebben en die toch in bijna tien procent van de gevallen in onze regio blijken besmet te zijn met Covid,” aldus Coenye.

'De zorgsector is niet klaar voor een nieuwe uitbraak.'

Kenneth Coenye, hoofdarts Klinkiek Sint-Jan

Psychologen reageerden wel positief op de nieuwe maatregel die in het vooruitzicht werd geplaatst. “Ik begrijp de pedagogische logica daar wel van, maar het gaat hier om een belangrijke epidemie met belangrijke consequenties,” zegt Janssens. “Niet alleen voor de patiënten zelf maar ook voor verzorgend personeel.” De zorgsector heeft al een drukke periode achter de rug en daarbij komt het griepseizoen er ook nog aan. “We zijn niet klaar voor een nieuwe uitbraak,” zegt ook Coenye. Daarom willen ze de regering aansporen ook maatregelen te nemen om nog marge over te houden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, mondmaskerplicht, corona, Brusselse veiligheidsraad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni