Assistentiehonden mogen overal binnen in Brussel

TDN
© Belga - BRUZZ
05/12/2018

De Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Bianca Debaets (CD&V), heeft woensdag samen met handelsfederatie Comeos en andere organisaties zoals taxifederatie Febet een charter ondertekend om personen met een handicap en hun assistentiehonden overal toe te laten. De personen in kwestie merken nog te vaak dat hun hond niet welkom is.

Winkels en horecazaken zijn wettelijk verplicht personen met een assistentiehond toe te laten, maar dat is nog niet bij iedereen geweten. Een hond wordt vaak nog geweigerd, omdat zaakvoerders denken dat ze vuil zijn en voor overlast zorgen. De vrijheid die een assistentiehond moet bieden, wordt daardoor ingeperkt.

'Veel stress'

"Soms voel ik me gehandicapter met de hond en dat zou niet mogen. De reactie, de onwetendheid van de mensen en de weigeringen zorgen voor stress. De hond verruimt mijn leefwereld en geeft me meer autonomie, maar door de reacties van de mensen die hem niet willen of de wet niet kennen, wordt er ook een deel autonomie weggenomen", zegt de 25-jarige Stephanie van der Beek, die voor 95 procent blind is.

Een campagne van gelijkekansencentrum Unia moet ervoor zorgen dat mensen de assistentiehond ook gaan zien als een deel van de gehandicapte persoon. Sinds 2008 is immers een Brusselse ordonnantie van kracht, die de toegang van hond en baasje verzekert. Maar weinig uitbaters zijn op de hoogte van die wet.

20181205_CarlaDejonghe_assistentiehond

| Het Brussels parlementslid vangt zelf assistentiehonden op bij haar thuis.

Omslachtige klachtenprocedure

In 2017 ontving Unia zeventien Brusselse klachten over personen met een assistentiehond die een zaak niet binnen mochten. "Elke klacht is er één te veel. Er zullen veel mensen zijn die geen klacht indienen. Geweigerd worden is niet alleen onwettig, maar ook bijzonder pijnlijk voor mensen met een beperking", stelt staatssecretaris Debaets.

Maar de procedure om klacht neer te leggen, gaat via het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en is voorlopig nog te omslachtig. Dat zegt althans Carla Dejonghe (Open VLD). "In de praktijk werd er dan ook nog nooit een boete opgelegd", aldus het Brussels parlementslid.

Ze pleit ervoor om de Vlaamse regeling over te nemen. Die voorziet politiestraffen in plaats van administratieve geldboetes. "Een veel eenvoudigere procedure voor de slachtoffers. Bovendien is de politie ook veel makkelijker te contacteren. Zo worden gelijke kansen effectief afdwingbaar", aldus Dejonghe, die al jaren assistentiehonden in opleiding bij haar thuis opvangt.

20181205_assistentiehond_stickers

| Winkeluitbaters, restaurants en andere handelszaken kunnen stickers ophangen om assistentiehonden welkom te heten.

Stickers

De campagne van de staatssecretaris voorziet ook stickers. Verschillende organisaties zoals Dyadis en Scale Dogs laten al jaren op eigen initiatief stickers drukken en verspreiden bij handelaars. "Het is goed dat zij hier nu zelf niet meer voor moeten instaan en dat de verspreiding van de stickers op een meer gecoördineerde manier zal gebeuren", aldus Carla Dejonghe (Open VLD).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Assistentiehond , Bianca Debaets , Unia , Comeos , FeBeT

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni