Atomium schat jaarverlies op 2,3 miljoen euro: ‘We hebben hulp nodig’

© Photonews
| Op 1 juni werden de deuren van het Atomium feestelijk geopend na de lockdown.

Door de verstrengde coronamaatregelen gingen maandag de deuren van onze negen bollen dicht. Intussen stevent het Atomium af op een jaarverlies van minstens 2,3 miljoen euro. “We draaien nu volledig op onze reserves”, trekt directeur Henri Simons aan de alarmbel.

“Dat wij moeten sluiten vind ik regelrecht absurd. We kunnen ons perfect aan de afstandsregels en andere maatregelen houden. Voor de bars en restaurants is het ook zwaar, maar daar is het begrijpelijker dat ze moeten sluiten.” Henri Simons, directeur van het Atomium noemt de verplichte sluiting “een onnodige straf”.

30 procent van de voorziene bezoekers

De topman had de winst van 2020 op 800.000 euro begroot, maar ziet nu met lede ogen aan hoe de coronacrisis daar een geschat jaarverlies van tussen de 2,3 en 2,5 miljoen euro van maakte. Toen de deuren na de eerste lockdown opnieuw open mochten, sijpelden de bezoekers opnieuw binnen, maar het Atomium zal nog niet aan een kwart van de voorziene bezoekers komen in 2020.

“Gelukkig was 2019 een van onze beste jaren, met 650.000 bezoekers. Dat heeft ons toch wat reserve gegeven, maar het zal niet volstaan.” Volgens Simons zijn alle financiële reserves voor 2021 al opgebruikt en zal het verlies zelfs nog in 2022 voelbaar zijn. Normaal gezien kon het Atomium 89 procent van zijn inkomsten uit ticketverkoop halen, “maar nu zullen we andere middelen moeten inzetten”.

1 miljoen van Brussel-Stad

Simons legt uit zoveel mogelijk personeel op technisch werkloos te hebben gezet, maar volgens de directeur mogen we niet vergeten dat het Atomium ook heel wat onderhoud vergt, waar personeel voor nodig blijft. De directeur spreekt ook van verschillende renovatieleningen die nog lopen, zoals de 365.000 euro die ze moeten afbetalen volgend jaar. “Gelukkig konden we die afbetaling dit jaar nog uitstellen, maar hopelijk wordt die opschorting nog verlengd.”

Om uit deze financiële moeilijkheden te kunnen komen, doet het Atomium beroep op verschillende hulpkanalen. “We hebben één miljoen euro aan Brussel-Stad gevraagd en die hebben we al gekregen. Verder vragen we nog eens hetzelfde aan het Gewest en aan de federale ministers, maar daar wachten we nog op een antwoord.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?