Audit Net Brussel heeft voorlopig geen gevolgen voor personeel

© Bart D
| (archiefbeeld)

De resultaten van de audit over het personeelsbeleid bij Net Brussel, dat instaat voor de huisvuilophaling, zal voorlopig geen gevolgen hebben voor het personeel van het overheidsbedrijf. Dat laat Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) weten.

Op vragen van Bianca Debaets (CD&V), Véronique Lefrancq (CDH), Jan Busselen (PVDA) en David Leisterh (MR) verklaarde minister Alain Maron woensdag dat hij reeds met de directie van Net Brussel had gesproken over de analyse van de audit, waarvan het rapport aan de vakbonden werd voorgelegd. Dat schrijft RTBF.

De minister uitte zijn voornemen om op basis van de verschillende uitgevoerde audits een herschikkingsplan voor het agentschap voor te leggen: “Er liggen zo’n 100 opties op tafel.” In dit stadium zal het auditverslag "geen gevolgen hebben voor het personeel", benadrukte de minister, die eraan toevoegde dat de veranderingen zullen samengaan met een hervorming van de ophalingen.

Maron benadrukte ook dat de Brusselse regering van Net Brussel een organisatie wil maken die past binnen de kringloopeconomie en die gebruik maakt van veel mankracht, en met name laaggeschoold personeel.

Lage productiviteit

Uit de audit bleek eerder dat de productiviteit bij Net Brussel lager ligt dan elders in de sector. Dat is onder meer te wijten aan het voorrecht van de ophalers in Brussel om hun werkplaats te verlaten na het einde van hun ronde, de zogenaamde fini-fini. De audit stelt voor om dit systeem af te schaffen en om tegelijk het absenteïsme aan te pakken.

Bovendien toont het rapport aan dat bij geen enkele vergelijkbare ophaaldienst de frequentie van ophalingen zo hoog is als in Brussel. De gele zak (papier), blauwe zak (PMD) en oranje zak (keukenafval) worden er elke week opgehaald; voor restafval gebeurt dat zelfs twee maal per week. Berenschot, dat de audit uitvoerde, spreekt van een uitzonderlijke situatie en stelt voor om dat te verminderen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?