Audit Samusocial: 'Geen frauduleuze intenties'

© Belga
24/10/2017

Een audit van de Inspectie Financiën legt een groot aantal anomalieën bloot bij de daklozenorganisatie Samusocial. Uit het rapport blijkt ook dat er zo'n 4 procent aan dubbele subsidiëring gebeurd kan zijn. Er zijn echter geen frauduleuze intenties vastgesteld. Dat zijn de conclusies van de voorlopig laatste zitting van de onderzoekscommissie Samusocial, dat nu aanbevelingen moet formuleren voor de opvang van daklozen in Brussel.

Uit een audit van de Inspectie Financiën, die in juni door de Brusselse regering was gevraagd, blijkt dat er bij Samusocial zo'n vier procent aan dubbele subsidiëring gebeurd kan zijn. Bovendien zijn er anomalieën vastgesteld bij bij de personeelsuitgaven als de werkingskosten. Dat stelde Jean-Philippe Block, de auteur van de audit, dinsdag in de onderzoekscommissie Samusocial in het Brussels Parlement.

‘Geen frauduleuze bedoelingen’
Maar de Inspectie Financiën heeft geen frauduleuze bedoeling bij Samusocial vastgesteld. Eerder de complexheid, onder meer door de veelheid aan statuten van het personeel, zorgt voor problemen, stelt Block. Hij wees er wel op dat de toestand er bij Samusocial op verbeterd was sinds het aantreden van de nieuwe directie bij de daklozenorganisatie.

De audit wijst ook naar de regelgeving die grote tekorten vertoont. Zo is het niet duidelijk welke kosten aanvaardbaar zijn, zijn de concrete subsidiëringsbesluiten soms intern inconsistent en volgen ze de conventies niet altijd, valt in het rapport te lezen. Daarom dringt de inspectie aan op duidelijke omkaderingsnormen, zowel voor de personeels-, werkings- als investeringskosten.

Maar er zijn ook problemen bij de administratie, die over onvoldoende personeel beschikt om een grondige controle te doen van alle subsidiëringsdossiers, waarvan Samusocial er maar één is. De Inspectie Financiën dringt daarom aan op een aanpassing van het personeelskader na een grondige evaluatie van het aantal te controleren dossiers, de complexheid van deze dossiers en de verwerkingstijd ervan.

Commissie moet bredere aanbevelingen formuleren
Volgens Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) zijn de conclusies van het rapport "logisch", maar gaan ze niet ver genoeg. "Er is toch sprake van ernstige problemen bij de werkingskosten en personeelskosten, maar ook bij de verantwoording van bepaalde kosten. Uit de schatting van het rapport blijkt dat tot een derde van de facturen problematisch zouden kunnen zijn, doordat er bijvoorbeeld geen betalingsbewijs is."

"Maar de conclusies van het rapport zijn vooral toekomstgericht, terwijl er toch streng moet opgetreden worden tegen zo'n fouten uit het verleden, zeker als je weet dat Samusocial al een dergelijk rapport uit 2013 gewoon naast zich neerlegde", aldus Verstraete.

Het is nu aan de onderzoekscommissie om, na de voorlopig laatste zitting, met bredere aanbevelingen te komen. "Het monopolie van Samusocial in de daklozenopvang in Brussel is problematisch gebleken, zoveel is duidelijk. We moeten met onze aanbevelingen dan ook verder gaan, en de hele daklozenopvang in Brussel in vraag stellen. Want de regering lijkt nu gewoon door te gaan met het idee om Samusocial centraal te stellen bij de winteropvang, terwijl we een meer structurele opvang voor daklozen in Brussel zouden moeten voorzien."

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni