Auto in brand gestoken? 'Hopen dat er een camera stond'

KVDP
03/01/2020

Op oudejaarsnacht werden minstens vijftien auto's in brand gestoken. Wie geen omniumverzekering heeft, moet hopen dat de daders gevat worden én de middelen hebben om de slachtoffers te vergoeden. "Helemaal ongewapend ben je niet, maar er moet een spoor zijn van de dader. En we weten hoe het daarmee gesteld is."

Oudejaarsnacht is opnieuw woelig verlopen. Nog voor de feestelijkheden werden ingezet, ging in Molenbeek een Mercedes al in vlammen op. In Vorst volgde later een Porsche. Daar bleef het niet bij. In totaal zijn in heel Brussel negentien wagens uitgebrand. Daarvan werden er minstens vijftien aangestoken.

Voor de eigenaars van die auto's is dit allesbehalve een leuk begin van het nieuwe jaar, maar wie een omniumverzekering heeft, hoeft zich geen zorgen te maken. Zij kunnen op een tussenkomst van de verzekeraar rekenen.

"Ook wie een beperkte omniumverzekering heeft, wordt gedekt voor onder meer glasbreuk, diefstal en brand", legt Wauthier Robyns van verzekeringskoepel Assuralia uit. Hoeveel de auto-eigenaar terugkrijgt, hangt af van wat er in het contract is afgesproken.

"Bij een omnium zijn er allerlei manieren om de waarde van een auto te berekenen", gaat Robyns verder. "Vaak is het zo dat de aankoopwaarde gedurende een aantal maanden beschermd is. Daarna wordt de waarde bepaald door een afschrijvingstabel. Het ritme van die afschrijving kan sterk variëren."

'Als dader de middelen heeft'

Hoe dan ook is een klacht indienen tegen onbekenden de eerste stap voor de auto-eigenaar. "En dan moet je hopen dat er ergens een camera stond of er getuigen zijn gevonden", aldus de woordvoerder van Assuralia.

Dat geldt nog meer voor slachtoffers die geen omniumverzekering hebben. Robyns: "Dan is de enige uitweg een vergoeding van de dader. Maar we weten hoe het daarmee gesteld is. De dader moet dan eerst gevonden worden en dan moet die nog de middelen hebben om de vergoeding te betalen."

Als de dader gevonden wordt, kan het slachtoffer procederen tegen de dader of tegen de ouders in het geval dat het om een minderjarige gaat. "Die ouders worden aansprakelijk geacht voor hun kinderen. De ouders kunnen zich beroepen op de familiale verzekering, want die dekt de aansprakelijkheid van de vader en de moeder. Er is dan een wettelijk vermoeden dat zij tekortgeschoten zijn in de opvoeding en bewaking van hun kinderen."

'Niet helemaal ongewapend'

Ook zonder omnium kunnen slachtoffers hun verzekeraar inschakelen, om via de rechtsbijstandsverzekering te procederen tegen de daders of de daders. "Maar die zal alleen procederen als dat economisch zinvol is", aldus Robyns nog. "Helemaal ongewapend ben je niet", besluit hij, "maar er moet een spoor zijn van de dader."

De politie lanceerde gisteren nog een oproep aan bedrijven, burgers en media om beelden van daders door te sturen naar info@polbru.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, assuralia, oudejaarsavond, oudejaarsnacht, vandalisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni