Axa-gebouw in Watermaal-Bosvoorde wordt beschermd

MD
© BRUZZ
22/05/2017

De Brusselse regering heeft beslist om het Axa-gebouw aan de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde te beschermen. De voormalige zetel van de Royale Belge moest het nieuwe onderkomen van de Amerikaanse ambassade worden, maar de aanpassingen aan het gebouw die daarvoor nodig zijn worden mogelijk bemoeilijkt door de bescherming van het gebouw.

Het gebouw in kruisvorm aan de Vorstlaan is 50 meter hoog en heeft een vloeroppervlakte van 54.000 vierkante meter. Het dateert van 1967 en is van de hand van het Frans-Belgische architectenduo Pierre Dufau en René Stapels. Aanvankelijk zetelde levensverzekeringsmaatschappij Royale Belge er in, later ging die maatschappij op in verzekeraar Axa.

Vorig jaar werd bekend dat Axa na 50 jaar haar hoofdkantoor zou inruilen voor het pand op het Troonplein 1 in het centrum van de stad. De Amerikaanse ambassade zou op zijn beurt van de Regentlaan verhuizen naar het oude gebouw van Axa.

Niet kogelvrij
Maar daar bleek al enkele keren een kink in de kabel te zitten. De aanpassingen die die vereist zijn om het gebouw – en vooral al het glas – kogelvrij te maken, zouden veel te zwaar zijn voor de structuur om te dragen. Toen werd geopperd dat het gebouw dan maar gewoon moest neergehaald worden, staken het Gewest en de gemeente stokken in de wielen.

Het Gewest neemt nu ook officiële stappen om het gebouw te beschermen..“Dit prestigieuze gebouw is al meerdere keren bekroond met een architectuurprijs, maar was tot op heden nog door geen enkele maatregel beschermd”, meldt minister-president Rudi Vervoort (PS) in een persbericht. “Om het voortbestaan van dit goed te waarborgen, gaan we het opnemen op de bewaarlijst.” Ook een deel van het bijhorende park – van de hand van landschapsarchitecten Jean Delogne en Claude Rebold – wordt opgenomen op de bewaarlijst.

Alternatieve sites
Toch wil het Gewest niet gezegd hebben dat het zo aanpassingen aan het gebouw onmogelijk maakt. “We hanteren bij de opname van het goed op de bewaarlijst echter ook een zekere soepelheid, zodat de nodige aanpassingen aan het gebouw uitgevoerd kunnen worden mét behoud van de grote architecturale lijnen: het strenge karakter van de gevels, de functionaliteit en de kwaliteit van de binnenruimten en de perfecte integratie in een uitzonderlijk kader”, klinkt het.

Of de Amerikanen na de bescherming van het gebouw nog de nodige aanpassingen aan het gebouw kunnen uitvoeren, is niet zeker. Het Brussels Gewest zou ook al alternatieve sites aan de Amerikanen hebben voorgesteld, zoals de hoofdzetel van de NAVO waar het bondgenootschap binnenkort uit zou moeten verhuizen.

Maar de Amerikanen zouden zelf ook kijken naar het Charle-Albertkasteel, op een steenworp van het Axa-gebouw, om de ambassadeur zelf er in te huivesten. Dat kasteel, ook wel het Vlaams Huis genoemd, vond eind april een anonieme koper. De eigenaar wil wegens een vertrouwelijkheidsclausule niet kwijt wie het gebouw in handen kreeg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni