| De Aziatische hoornaar is een stuk groter dan de gewone limonadewesp die we allemaal kennen.

Aziatische hoornaars zorgen voor stijgende arbeidsdruk bij Brusselse Brandweer

© Belga
27/08/2023

De Brusselse brandweer gaat aan de overheid vragen om privéfirma's in te zetten ter bestrijding van de Aziatische hoornaars. De exoot zorgt voor "een supplementaire zware arbeidsdruk" en "mobiliseert vaak bijkomende middelen" van de Brusselse brandweer.

De Aziatische hoornaar is aan een serieuze opmars bezig op het Europese vasteland. Zo ook in ons land. In 2022 waren er tijdens de maand augustus zeven verdelgingen van nesten van Aziatische hoornaars, met een totaal van 81 interventies overheen het hele jaar.

In 2023 kunnen we reeds spreken over 70 verdelgingen van nesten en een totaal van 140 interventies voor de Aziatische hoornaars. "En dat terwijl de piekmaanden zich nog moeten aandienen", aldus Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer.

Derieuw concludeert dat "de invasie van de Aziatische hoornaars met succes werd bekroond". "De vijand consolideert zijn positie en zijn wilde horden zetten hun veroveringstocht op het Europese vasteland en over het kanaal voort."

Hoewel Derieuw "de Sisyfusarbeid" van de verdelgingswerken aanklaagt, is de brandweerwoordvoerder zich bewust van de impact die deze invasieve exoot kan hebben op onze inlandse biodiversiteit.

Puzzelwerk

Toch moet er volgens Derieuw dringend een nieuwe overeenkomst gevonden worden over deze opdracht toegekend aan de brandweer. "Deze taak betekent een supplementair zware arbeidsdruk voor onze ploegen en mobiliseert vaak bijkomende middelen. De interventies zorgen voor het nodige puzzelwerk bij het inzetten van onze middelen."

De Brusselse brandweer wil om die reden contact opnemen met de bevoegde autoriteiten, waaronder Leefmilieu Brussel. De brandweer zal vragen "de geldende overeenkomsten te herzien en een strategie voor de toekomst uit te denken." Bijvoorbeeld middels het inzetten van privéfirma's bij de verdelging van de Aziatische Hoornaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni