Verpleegkundigen tijdens een huisbezoek met de fiets. (archief)

Bakfietsen en elektrische auto's: VGC investeert in duurzame mobiliteit voor zorgsector

RV
© BRUZZ
01/10/2023

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) gaat Brusselse welzijns- en zorgorganisaties financieel ondersteunen bij de aankoop van duurzame transportmiddelen, zoals fietsen en elektrische wagens. Daarvoor trekt de VGC in een eerste fase 250.000 euro uit.

“Het is voor de sector minder evident om de transitie te maken naar duurzame mobiliteit, daarom willen we hen daarin ondersteunen”, zegt collegevoorzitster Elke Van den Brandt (Groen). De VGC lanceert daarvoor een projectoproep. Welzijnsorganisaties, gezondheidswerkers of hulpverleners die aan huis komen, kunnen een aanvraag doen. Op basis van de vraag, kan het budget nog worden verhoogd.

“We willen de sector aanmoedigen om de stap te zetten naar een meer actieve en duurzame mobiliteit en zo ook bij te dragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit en het verminderen van de CO2 uitstoot”, voegt Van den Brandt er nog aan toe.

Huisbezoeken met de fiets

Eerder kende de VGC al een subsidie toe aan vroedvrouwenorganisatie Wheel of Care voor de aankoop van nieuwe fietsen die zijn uitgerust voor huisbezoeken.

Maar organisaties kunnen ook een investeringssubsidie aanvragen voor het verbeteren van de toegankelijkheid van hun gebouw voor voetgangers, rolstoelgebruikers en kinderwagens en de inrichting van beveiligde fietsenstallingen of stalplaatsen voor kinderwagens.

Er worden ook subsidies voorzien zodat zorgorganisaties kunnen investeren in fietsen en bakfietsen die worden ingezet voor de dienstverlening. Ook aangepaste fietsen voor de begeleiding van jonge kinderen, ouderen of mensen met een handicap komen in aanmerking voor een subsidie.

Het subsidiekader biedt ook de mogelijkheid tot subsidies aan te vragen voor de aanschaf van een elektrische wagen. Hiervoor moeten organisaties de noodzaak van de aankoop kunnen aantonen en vraagt de VGC een voorafgaand mobiliteitsadvies.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni