BAS legt RSCA voorwaardelijke straf op voor spreekkoor tegen Club Brugge

© PhotoNews
| De supporters rolden net voor de start van de wedstrijd tegen Club Brugge ook een tifo uit met daarop de beeltenis van Vincent Kompany.

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft RSC Anderlecht een voorwaardelijke geldstraf van 1.000 euro opgelegd, omdat Brusselse supporters in de topper tegen Club Brugge op 19 januari het beruchte spreekkoor 'Alle boeren zijn homo's' inzetten. In eerste instantie ontsnapte paars-wit aan een straf, maar het Bondsparket haalde in beroep zijn gram.

In de topper thuis tegen Club Brugge op 19 januari scandeerden supporters van RSC Anderlecht minstens tien keer het intussen bekende spreekkoor 'Alle boeren zijn homo's'. "Zulke kwetsende en discriminerende gezangen zijn erop gericht om Brugse supporters te beledigen," aldus het Bondsparket, dat ook verwees naar de rechtspraak van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

'Spreekkoor is evident onjuist'

In oktober 2019 kreeg RSCA van dat beroepsorgaan nog een boete van 2.000 euro opgelegd. Anderlecht vond het geen discriminerend spreekkoor, omdat er rekening moet gehouden worden met de context. De term 'homo' moet niet als kwetsend worden beschouwd, stelt paars-wit. De Brusselaars vroegen de vrijspraak en kregen die begin februari ook van de Geschillencommissie Hoger Beroep.

"De spreekkoren zijn smakeloos, maar over smaak valt niet te twisten. Voetbal gaat nog steeds gepaard met emotie, en dus kan er een zekere tolerantie aan de dag gelegd worden. Dit spreekkoor dient in een context van sportieve rivaliteit geplaatst te worden, waarbij plagende maar niet-discriminerende gezangen worden geuit," luidde het vonnis destijds.

Maar toenmalig bondsprocureur Kris Wagner legde zich daar niet bij neer en maakte de zaak aanhangig bij het BAS, het hoogste rechtsorgaan in de sport. Volgens de zetelende arbiters is het spreekkoor bewust gebruikt als scheldwoord. "De stelling 'Alle boeren zijn homo's' is evident onjuist en heeft los van enige context geen enkele betekenis. Door dat spreekkoor in een bepaalde context te gebruiken, in casu die van een voetbalwedstrijd om de tegenstander of haar supporters te raken dan wel te jennen, krijgt dat spreekkoor een negatieve lading," argumenteert het BAS.

Boete met uitstel

Anderlecht duidde zelf aan dat de spreekkoren moeten worden gezien in de context van een sportieve rivaliteit. "Uiteraard is er daarbij een bedoeling om de tegenstander en haar supporters te jennen. De betrokken supporters gebruiken de aanduiding 'homo' dan ook bewust om de tegenstander of haar supporters te kleineren, dan wel als minderwaardig af te schilderen," gaat het BAS voort.

"Het gebruik van het woord 'homo' in het spreekkoor 'alle boeren zijn homo' ten aanzien van rivaliserende supporters in de context van een voetbalwedstrijd kan om die reden niet als neutraal beschouwd worden, maar als stigmatiserend voor de holebigemeenschap."

Anderlecht moet uiteindelijk geen effectieve boete betalen, maar er hangt de Brusselaars wel 1.000 euro met uitstel boven het hoofd. Het BAS vond de initiatieven die paars-wit kon aantonen om discriminatie uit zijn stadion te bannen voldoende om geen effectieve straf op te leggen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?