Bedelen om bekers op Winterpret: 'Dat is dagelijkse kost'

© KVDP-BRUZZ
| Winterpret 11 2019

Op Winterpret wordt glühwein voor het vierde jaar op rij in herbruikbare bekers geserveerd. Een positieve zaak, vinden de meeste standhouders, al zien zij ook dat het systeem bedelaars lokt. "Ze vallen mensen lastig door om bekers te bedelen of duiken in de vuilniszakken."

In 2016 voerde Winterpret voor het eerst herbruikbare bekers in. Sindsdien moeten bezoekers een euro extra betalen voor een glühwein. Die euro krijgen ze terug wanneer de beker wordt teruggegeven. "Voor ons betekent dit extra werk", vertelt standhouder Patrick De Corte. "Wij moeten ervoor zorgen dat onze muntstukken en bekers altijd klaarliggen. Op drukke momenten kan dat lastig zijn."

Toch evalueert De Corte het systeem met herbruikbare bekers positief. "We doen dit voor de planeet", aldus De Corte. "We zouden liever hebben dat de Stad zelf een kraam had waar mensen hun lege bekers kunnen terugbrengen", vult Edouard van Chez Jef & Fils aan. "Dat zou de werkdruk voor ons verlagen. Maar met dit systeem ligt er minder vuil op de grond, dus dat is goed."

Bedelaars

Alle standhouders zijn het erover eens dat Winterpret er properder bij ligt sinds de herbruikbare bekers werden ingevoerd. Maar door die bekers worden sommige klanten ook lastiggevallen. "Daar komen bedelaars op af", vertelt een marktkramer die voornamelijk jenever verkoopt en anoniem wil blijven. "Ze vallen mensen lastig en bedelen om bekers in plaats van geld, want die bekers zijn geld waard. Dit is dagelijkse kost."

Winterpret 2 2019
© KVDP-BRUZZ
| Winterpret 2019

Standhouders op zowel de Vismet als achter de Beurs bevestigen dat. "Ze zijn niet agressief", benadrukt een andere standhouder, "Maar het is niet aan de handelaars om dat te controleren." De meeste handelaars die wij aanspreken aanvaarden de verzamelde bekers niet als ze van bedelaars komen.

"Wij zien dit fenomeen sinds de invoering van die herbruikbare bekers", zegt standhouder Edouard Vandermotten. "Die bedelaars duiken ook in vuilniszakken om bekers te recupereren. Wij aanvaarden ze alleszins niet, want die bekers zijn vuil en dan moeten wij daar meer voor betalen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?