Hotel Metropole is het enige 19e-eeuwse hotel in Brussel dat nog steeds in gebruik is. 262 kamers en 22 suites en een lange geschiedenis waarover nu, na 125 jaar, het doek valt.

In 1890 besloten twee broers op het de Brouckèreplein een Café Metropole te openen om hun bier te verkopen. Het werd een succes en de familie Wielemans-Ceuppens kocht het aanpalende gebouw van de Algemene Spaar-en Lijfrentekas om er een hotel te laten bouwen door architect Alban Chambon, bekend omwille van zijn vaak sprookjesachtige ontwerpen.

Hotel Métropole ging open in 1895, was modern, luxueus en had elektrische verlichting en centrale verwarming, een primeur in die tijd. Naast de architectuur werd het ook bekend als de plaats waar de eerste Solvayconferenties plaats hadden.

Airbnb, toenemende algemene concurrentie, de komst van de voetgangerszone op de centrale lanen - waartegen het hotel vergeefs procedeerde - en nu uiteindelijk de mokerslag die het coronavirus uitdeelt aan de hotelsector, betekenen het einde van het meest gekende hotel van Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie, Hotel Métropole, De Brouckèreplein, coronavirus, piétonnier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni