column

Beeldspraak: wanneer de klok blijft stilstaan op 1302

© Photonews
| 14 oktober 1962: de Tweede Mars op Brussel.

De warmeluchtoven in mijn keuken functioneert ook als microgolfoven. Als ik eerlijk ben bijna hoofdzakelijk. Ik zou hem misschien wat vaker expliciet om die flexibiliteit en bescheidenheid moeten bedanken. Mijn gasvuur zou er bijvoorbeeld niet mee kunnen lachen mocht het alleen dienen om sigaretten en kaarsjes mee aan te steken. Maar waar de oven me nog meer om verbaast, is het feit dat zijn digitale klok zo vaak 13:02 aangeeft. Echt bizar.

Dan kom ik dus zomaar random de keuken binnengewandeld, kijk ik even vluchtig naar de klok van de oven om te weten hoe laat het precies is, en moet ik vaststellen dat de oplichtende oranje streepjes op het scherm alwéér de cijfercombinatie 13:02 vormen.

Eigenlijk was ik er al mee opgehouden daarover te piekeren, maar misschien is het verstandig om het er eens met u over te hebben. Volstaat het als verklaring dat ik regelmatig rond de middag in de keuken kom om een boterham te eten? Of is er toch meer aan de hand?

Want 1302 is natuurlijk het jaar van de Guldensporenslag, waarnaar de aanstaande Vlaamse Feestdag verwijst. Tenminste, ik mag hopen dat u daar ook meteen aan dacht bij de bekentenis over mijn ovenklok, en dat dit dus geen wilde associatie van mijnentwege is. Alleen sta ik bij mezelf niet meteen bekend als uitzonderlijk Vlaams­gezind. Ik lees wel graag de boeken van Jan Van Eyck en ik heb me voorgenomen om separatisme als politiek idee te respecteren, maar ik heb het bijvoorbeeld nog moeilijk met de finesses van het confederalisme en ik heb van zijn leven ook nog nooit een meme geliket.

Door de gebeurtenissen in mijn keuken ben ik me nu echter gaan afvragen of ik mijn Vlaamsvoelendheid misschien niet wat onderschat. Eerst heb ik nog even gedacht dat in het kader van de digitale cultuuroorlog van rechts misschien Oost-Europese stroombedrijven worden betaald om de digitale klokken in Vlaanderen rond twee na één wat trager te laten lopen. Maar die hypothese heb ik verworpen omdat ik eerder aanleg heb voor neuroses dan voor paranoia.

Het is een bekend psychologisch mechanisme dat zaken die je probeert te verdringen toch altijd ergens een uitweg vinden en zich manifesteren in onverwachte symptomen. Misschien is wat ik wil verdringen mijn liefde voor de Vlaamse Leeuw, zit de uitweg in mijn geval in de bedrading van mijn ovenklok, en geeft 13:02 als symptoom het tijdstip aan waarop ik mijn nationalistische reserves maar eens overboord moet gooien.

In functie van de gebeurtenissen heb ik me trouwens al eens wat geïnformeerd. In 1302 vochten ook wel Franstalige Vlaamse patriciërs en Brabantse opportunisten mee met Fransen, terwijl er zich Naamse troepen aansloten bij de Vlamingen. Ook leidde de verloren terugwedstrijd in 1304 tot 250 jaar extra Franse overheersing. Toch was de Guldensporenslag inderdaad een knappe en onverwachte prestatie die enige trots rechtvaardigt.

De overwinning van België tegen Brazilië op het WK voetbal van vorig jaar was dat ook, maar daar spreekt binnen zevenhonderd jaar niemand meer over, en 20:18 is geen tijdstip waar mijn keukenklok opvallend lang bij stilstaat.Ik zou dus willen vragen of er nog mensen zijn die meer dan gemiddeld met het getal 13:02 worden geconfronteerd. Of het nu harde separatisten zijn of Theo Francken-bashers. Door onze ervaringen te delen, openbaart zich misschien een patroon dat uitsluitsel geeft omtrent de uitbundigheid waarmee we 11 juli kunnen vieren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?