Belgacom brengt 4G naar het noorden van Brussel

Inwoners van Sint-Agatha-Berchem en Ganshoren kunnen mobiel surfen via het snelle 4G-netwerk van Proximus, de mobiele tak van Belgacom. Nochtans blokkeert de strenge regelgeving van het Brussels Gewest tot nog toe de invoering van zo’n netwerk binnen het gewest. De antennes staan echter vlak over de gewestgrens, in Vlaanderen.

Het bereik van het netwerk reikt nu tot aan de Basiliek van Koekelberg en omvat ook Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en een deel van Sint-Jans-Molenbeek. Daarmee worden dat de eerste delen van het Brussels gewest waar het snelle 4G beschikbaar is.

In Brussel woedt de discussie tussen overheid en operatoren over 4G al een hele tijd. De Brusselse stralingsnorm van 3 volt per meter is veel strenger dan de Vlaamse norm van 20,6 volt per meter (voor een antenne van 900 MHz).

Voorlopig blijft een 4G netwerk onmogelijk, tenzij er massaal antennes worden bijgeplaatst. Dat laatste ligt dan weer moeilijk omdat de plaatsingsprocedure erg complex is en moeizaam verloopt.

Belgacom ontkent alvast dat het met de nieuwe dekking een signaal aan de Brusselse regering wil sturen. "Dit past in de normale uitrol van ons netwerk", klinkt het. "De omgeving van Dilbeek is een erg interessante omgeving om snel mobiel internet aan te bieden."

De zendmasten die Belgacom gebruikt staan allemaal over de gewestgrens in Vlaanderen. "Maar je kan het signaal natuurlijk niet stoppen aan een grens", aldus de operator.

Klanten van Proximus kunnen nu al 4G-surfen in onder meer Antwerpen, Gent, Leuven, Bergen, Namen en Luik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?