| Onder de slogan ‘WeCare’ vraagt de Belgian Pride daarom dit jaar aandacht voor de mentale en fysieke gezondheid van LGBTI+ mensen.

Belgian Pride dit jaar in het teken van mentale en fysieke gezondheid

JP
© BRUZZ
29/01/2020

LGBTQ+ personen hebben vaak een moeilijke relatie met de medische wereld. Denk aan transgenderpersonen die niet altijd de juiste medische gezondheidszorg krijgen of eenzaamheid bij LGBTQ+ senioren. Onder de slogan ‘WeCare’ vraagt de Belgian Pride daarom dit jaar aandacht voor de mentale en fysieke gezondheid van LGBTQ+ mensen.

Lees ook: Kogels en traangas

"'Gezondheid’ is een zeer breed thema dat relevant is voor iedereen," zegt Rachael Moore, coördinator van het RainbowHouse Brussels met haar Franstalige collega Tom Devroye. "De slogan 'We Care' verwijst ook naar het zorgen voor onszelf én voor anderen."

De afgelopen jaren noteerden het RainbowHouse Brussels heel wat positieve evoluties, maar er zijn ook nog steeds veel uitdagingen: "Bij intersekse personen (mensen met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken heeft, red.). gebeuren er nog steeds onnodige medische ingrepen, die trauma’s en fysieke gevolgen kunnen hebben," legt Rachael Moore uit.

LGBTQ+ senioren vervallen in eenzaamheid, transgenderpersonen krijgen niet altijd de juiste medische gezondheidszorg," geeft Moore een paar voorbeelden.

Ze wijst ook op de bekeringstherapieën uit het verleden, op hiv en het pathologiseren van transmensen. Ook vandaag bestaat er bij gynaecologen nog altijd onwetendheid over het seksleven van lesbische en biseksuele vrouwen. Daarnaast zijn er tal van uitdagingen op het vlak van mentale gezondheid, zoals het hoge aantal zelfmoordgedachten bij LGBTQ+ personen.

De Belgian Pride vindt plaats van 8 tot en met 24 mei. Hoogtepunt van de Belgian Pride is ook dit jaar de Pride Parade in Brussel met meer dan 80 deelnemende groepen en organisaties op zaterdag 23 mei.

Ook de vorige editie van de Belgian Pride werkte met een thema. 2019 stond in het teken van intersectionaliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, lgbtq+, Belgian Pride, mentale gezondheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni