30 juni 2018: inhuldiging van de Patrice-Lumumbasquare ter gelegenheid van de 58e verjaardag van de onafhankelijkheid van het voormalige Belgisch Congo, nu de Democratische Republiek Congo
© PhotoNews | 30 juni 2018: inhuldiging van de Patrice-Lumumbasquare ter gelegenheid van de 58e verjaardag van de onafhankelijkheid van het voormalige Belgisch Congo, nu de Democratische Republiek Congo.

Belgisch gerecht wil tand Lumumba toch teruggeven

© Belga
10/09/2020

Het Belgische gerecht is nu toch bereid om de tand van de vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba terug te geven aan zijn familie. De onderzoeksrechter heeft beslist dat het object mag worden vrijgegeven, na een positief advies van het federaal parket, schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg donderdag.

Lumumba werd op 17 januari 1961 vermoord op Congolese bodem, in aanwezigheid van enkele Belgen. De Belgische rijkswachter Gerard Soete, die enkele dagen later de opdracht kreeg om het lichaam op te graven en te vernietigen, trok twee tanden uit het lichaam van Lumumba en nam die mee als souvenir.

In 2016 werd de tand in beslag genomen omdat het federaal parket een onderzoek naar de moord voert. Op 30 juni schreef Juliana Lumumba (64), de dochter van de vermoorde premier, nog een emotionele brief aan koning Filip. Ze vroeg daarin om de tand van haar vader terug te geven. De onderzoeksrechter besliste nu dat het object mag vrijgegeven worden. De familie zou de tand eerstdaags mogen ophalen op de griffie. Guy Lumumba, de jongste zoon van de vermoorde Patrice Lumumba, is in Brussel, stelde dezelfde vraag ook al in onderstaande BRUZZ-reportage.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Lumumba, Patrice Lumumba

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie